Karl-Erik Beckers marker vid Hornborgasjön är så vattensjuka att de blivit obrukbara. Foto: Håkan Montelius P4 Skaraborg
Hornborgasjön

Markägare anmäler Naturvårdsverket

Markägare"Vi hoppas att naturvårdsverket blir tagna i örat"
1:42 min

Det svämmar över vid Hornborgasjön, av ilska. 40 markägare runt sjön lämnade tidigare i veckan in en JO-anmälan mot Naturvårdsverket för deras sätt att hantera sjöhöjningen de senaste decennierna.

Bönderna menar att de deras marker blivit så vattensjuka att de i princip blivit helt obrukbara

En av dem som skrivit under anmälan är Karl-Erik Becker. Hans gård ligger bara några hundra meter från Hornborgasjön, på säkert avstånd från vattnet kan man tycka, men vi behöver inte gå långt över fälten innan man tydligt märker att marken är långt ifrån torr. Och ju längre vi går, desto sankare blir det.

20 år lång konflikt
Ända sedan 1992, då man beslutade om att vattennivån i Hornborgasjön skulle höjas så har markägare legat i konflikt med Naturvårdsverket. Flera bönder har fått åkrar och betesmark förstörda, för att vattenståndet legat för högt.

-Utav 17 (t.om 2009, red. anm) år så har vattennivån legat för högt 16. Bara ett år har de hållit sig inom lagen, konstaterar Karl-Erik Becker.

Nu har 40 markägare runt sjön skickat in en anmälan till Justitieombudsmannen, JO angående Naturvårdsverkets sätt att reglera vattennivån i sjön.

-Vi hoppas ju på att få rättelse, och att Naturvårdsverket blir tagna i örat för det här. Det finns ju inga val annars, det är ju bara att lägga ner det här området med jordbruk, säger Karl-Erik Becker.

Mindre skördar och minskade bidrag
Förutom rena förluster i och med minskade skördar har den höga vattennivån också lett till avdrag på slaktdjur som betat sjönära, att marker tagits ur bruk, och minskade Eu-bidrag. Till det kommer den kraftigt ökade mängden tranor och gäss, som betar på fälten.

Själv menar Karl-Erik Becker att fältet som vi står på i det närmaste tappat allt sitt värde.

-det går ju inte att sälja som odlingsmark längre. Finns inga möjligheter. Det är ju inte ens betesmark! säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".