1 av 2
Jan Nissmo, utbildningsledare vid Räddningstjänsten i Östra Skaraborg visar hur man ska attackera elden. Foto:Torbjörn Nilsson /P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Peter Brandels och Jan Nissmo, Räddningstjänsten Östra Skaraborg. Foto:Torbjörn Nilsson /P4 Skaraborg Sveriges Radio.
P4 Morgon

Inför valborg: Så släcker du elden

"Det viktigaste är att attackera elden"
4:34 min

Ikväll tänds valborgsbrasorna runt om i Skaraborg och Peter Brandels och Jan Nissmo vid Räddningstjänsten i Östra Skaraborg visade hur en eld ska släckas vid en nödsituation.

Varje år inträffar närmare 4 000 gräs- och skogsbränder i Sverige. Som en del i arbetet att få ner antalet bränder släpper Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) appen "BRANDRISK". Ett högaktuellt ämne eftersom MSB:s och SMHI:s brandriskprogonser visar på stor gräsbrandsrisk inför helgen och Valborg.

-  Du får gräs och skogsbrandsrapporter och det verkar vara en bra applikation säger Peter Brandels, inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg.

De vanligaste orsakerna till gräs- och skogsbränder är mänskliga aktiviteter som eldning, grillning, avverkning och barns lek med eld.

Vad ska man tänka på när man eldar?

Tänk på var du är och vad du eldar och att det inte blåser speciellt mycket och det är viktiga att ha vatten i närheten.

Jan Nissmo är utbildningsledare vid Räddningstjänsten i Östra Skaraborg och han visade hur en eld ska släckas.

-  Det gäller att agera snabbt och attackera branden och när man är en meter eller en halvmeter ifrån i låg ställning så börjar man systematiskt släcka från en sida till den andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".