Christer Dalvik, ordförande i Mariestadspartiet meddelar idag att partiet lämnar den politiska ledningen. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Maktskifte i mariestad

"Den politik vi önskade har inte drivits"

Socialdemokrat: ”Vi är förvånade över beskedet”
1:48 min

Mariestadspartiet (MaP) lämnar den politiska majoriteten i Mariestads kommun. Det meddelade partiet under måndagen. Därmed faller det politiska styret i kommunen.

– Den politiken som vi önskade och var vana vid har inte drivits, säger Mariestadspartiets ordförande Christer Dalvik. Under tidens gång har det växt fram att vi har pratat om det här och nu rann bägaren över.

Finns det några särskilda områden där ni inte kom överens ?

– Vi har fått indikationer från näringslivet att vi inte har haft någon stark ledartröja. I rankingen har vi ramlat ner och vi har bättre förutsättningar i Mariestad. Det är en anledning.

Christer Dalvik menar också att Mariestadspartiet under en längre tid påtalat att man anser att Jens Söder haft för mycket uppdrag utanför kommunen.

– Det har vi påtalat flera gånger, vi tycker inte det är bra att han är borta från kommunen så mycket, men vi har inte fått något gehör.

Överraskande besked
Mariestadspartiet har med sina fyra mandat samregerat med Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet och tillsammans har man haft en majoritet med 27 mandat.

Att Mariestadspartiet vill dra sig ur samarbetet kom som en överaskning för kommunalrådet Jens Söder.

– Vi har försökt att samarbete så mycket det har gott, men nu ser vi att det har varit en omöjlig uppgift. Det får vi acceptera.

Kom det som en nyhet för din del eller hade du det på känn ?

– Det här är en nyhet. Jag är inte förvånad att det blev så här. Samarbetsdiskussionerna har inte fungerat och de har valt att ha möten utan oss.

Vad känner du idag för Mariestadspartiet ?

– I det här läget har jag svårt för att känna någonting. Nu är det tid för reflektion.

Tommy Pettersson Friberg, ordförande i BUN, är mycket förvånad över beskedet.

– Det här är något vi kunde diskuterat innan det gick så här långt. Vi har suttit i diskussioner nyligen men aldrig har detta kommit upp tidigare. Det är överraskade att man gör så här.

Alliansen kan ta över
De fyra Allianspartierna, Moderaterna, Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna säger sig i den uppkomna situationen vara beredda att ta över ledningen i kommunen tillsammans med Mariestadspartiet. Då kommer troligtvis Johan Abrahamsson (M) att bli kommunalråd.

SD blir vågmästare
Tillsammans skulle den nya ledningen gå under betäckningen Samverkanspartierna och man bildar då en majoritet på 24 mandat, mot oppositionens 23.

Den nya situationen innebär troligtvis också att Sverigedemokraterna i Mariestad hamnar i en vågmästarroll med sina två mandat.

Mandatfördelningen i kommunfullmäktige:

Socialdemokraterna 15
Vänsterpartiet 6
Miljöpartiet 2

Mariestadspartiet 4

Moderaterna 12
Centern 3
Folkpartiet 3
Kristdemokraterna 2

Sverigedemokraterna 2

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".