1 av 3
Britta Conradsen och hunden Lady. Foto: Lars Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Britta Conradsen i Älgarås. Foto: Lars Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Hunden Lady, 10 år. Foto: Lars Andersson P4 Skaraborg Sveriges Radio
ÄLGARÅS

Fick rätt till hundrastning

1:38 min

Efter att Förvaltningsrätten sagt sitt får nu 83-åriga, ryggskadade Britta Conradsen i Älgarås hjälp med hundrastning. Hon hade tidigare nekats hjälp från Töreboda kommun.

Britta Conradsen är änka sedan några år tillbaka och bor i en servicelägenhet ensam med 10-åriga hunden Lady, som är en blandning mellan border collie och labrador.

Britta Conradsen lider av en ryggskada efter en fallolycka och kan sedan några månader tillbaka själv inte gå ut med hunden.

Stoppade hundrastningen
Till en början hjälpte hemtjänsten till med rastningen, men det satte kommunen stopp för eftersom det enligt kommunen inte ingår i hemtjänstens arbetsuppgifter.

Men Britta Conradsen överklagade kommunens beslut och nu har Förvaltningsrätten bestämt att hemtjänsten trots allt ska hjälpa till med hundrastning.

När Britta Conradsen skadade sig och inte kunde sköta Ladys promenader blev hon glad över att hemtjänsten hjälpte till.

Lättad över beslutet
Men kommunen drog in hjälpen - något som gjorde Britta mycket ledsen. Nu är hon lättad över att Förvaltningsrätten ändrat på kommunens beslut - både för sin egen och för hunden Ladys skull.

– Det känns ju väldigt bra. Hunden behöver röra på sig, för sina ben.

Britta Conradsens gode man Caisa Berntsson är upprörd över kommunens agerande. Hon har hjälpt till med överklagandet till Förvaltningsrätten och kan för egen del inte begripa varför kommunen stoppade hjälpen med hundrastningen.

– Jag blev förskräckt. Jag tänkte: "Finns det inga känslor bakom besluten?"

Problemet löste sig
Det var inte tal om några långa promenader, förklarar Caisa Berntsson.

– Inte! Efter två minuter vill hon in ändå. Det gäller bara att hon får gjort det hon ska. Svårare än så är det inte.

Men efter rättens dom är problemet löst. Och för 83-åriga Britta Conradsen betyder beskedet mycket, eftersom hunden Lady är hennes bästa kamrat i livet.

– Jag skulle inte bli gammal om jag inte hade hunden. Hon är mitt allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista