Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborgs Tingsrätt

Budbilsrånarna åtalade

Fyra personer har åtalats för inblandingen i rånet mot en budbil i Skövde i mitten av november förra året. En av männen är föraren av bilen. Han ska, enligt åtalet ha anstiftat rånet.

Det ett insiderbrott som låg bakom budbilsrånet i Skövde i november förra året då 300 mobiltelefoner till ett värde av 1,5 miljon kronor stals under vapenhot.

Nu åtalas fyra personer för att på olika sätt varit inblandade i rånet som anses som grovt på grund av vapenhotet och det stora sammanlagda värdet på de stulna mobiltelefonerna.

Föraren stod bakom
Hjärnan bakom rånkuppen ska enligt åtalet vara den 39-årige budbilschauffören från Habo som tillsammans med en 41-årig man från Angered kommit överens om hur rånet skulle genomföras och den 14 november förra året sjösattes planerna.

Pistolhot
På Kungsgatan i Skövde tog då 41-åringen budbilen i besittning i sammarbete med 39-åringen som gav sken av bli rånad samtidigt som hans kollega i budbilen fick en pistol riktad mot sig och sen bakbands med tejp och låstes in i lastutrymmet.

Eggby
Därefter kördes budbilen till ett skogsområde i närheten av Eggby där en 45-årig kvinna från göteborgstrakten, som nu åtalas för medhjälp till grovt rån, följt efter med sin bil dit mobiltelefonerna lastades över, och sen flydde 41-åringen och kvinnan till Göteborg med bytet.

Häleri
Efter rånet ska enligt åtalet 39-åringen uppmanat 41-åringen att lämna över närmare hälften av de stulna mobiltelefonerna till en man i Göteborg som nu åtalas för grovt häleri.

När rättegången i budbilsrånet ska hållas är ännu inte bestämt men den kommer att ta två dagar och kommer troligvis avgöras senare i maj.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".