1 av 2
Hjärtstartare. Foto: Sten Lillieström/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Irina blev bara 31 år gammal. Foto: Privat
P4 Skaraborg granskar

Polisen sa nej till hjärtstartare

"De vill inte driva saken framåt"
1:56 min

En hjärtstartare kunde betytt skillnaden mellan liv och död när 31-åriga Irina omhändertogs av polisen i Lidköping. Men de har under flera år tackat nej till att köpa såna. Det visar P4 Skaraborgs granskning.

Polisen har helt enkelt inte velat ha några, säger ambulansföraren Peter Tenning, som driver företaget Hjärtsäkert Skaraborg.

– Vi jagar dem med blåslampa emellanåt, men det är ingen som vill driva saken framåt direkt.

För sent
När ambulanspersonal anlände till fyllecellen i Lidköping klockan 15.32 på onsdagseftermiddagen, så var det för sent att rädda 31-åriga Irina. Vårdlagen om omhändertagande av berusade ledde inte till vård och arresten, blev slutstationen.

Hjärtat hade stannat
Hon bars genom polishuset till ambulansen där två kvinnliga ambulansförare direkt ville försöka chocka hennes hjärta. Men hjärtat hade stannat helt. På sjukhuset konstaterar en läkare att hon är död.

Det är då knappt en och en halv timme sedan polisen larmats om en påverkad kvinna, och beslutat att Irina skulle sättas i fyllecell.

Setts till
Polisen hävdar att Irina setts till var femtonde minut. Enligt ambulansrapporten kunde Irina dö av hjärtstillestånd, som kan ha orsakats av att hon kvävts av sina egna spyor.

Hade polisen haft tillgång till en hjärtstartare så skulle Irinas liv kanske kunnat räddas.

– Det är tiden som är avgörande. Att nå hjärtstartaren inom tre minuter. Så snabbt kan ambulansen aldrig vara på plats, säger Peter Tenning.

Liv i första rummet
På Räddningstjänsten i Falköping och Tidaholm har hjärtstartare länge varit självklara, trots att sjukvård inte är deras specialområde. Anders Ljungberg som är brandman menar att det vore naturligt även för polisen att sätta människors liv i första rummet.

– Har man en hjärtstartare så har man möjligheten att hjälpa till med detta.

Han tror att motståndet mot att skaffa hjärstartare beror på den traditionella polisrollen.

– En möjlighet kan vara att de är oerfarna att handskas med människor på det viset. Det kan vara någonting där, säger han.

Hjälp oss granska polisens agerande!

I Sverige sker årligen tusentals omhändertaganden enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. I flera fall har det inträffat dödsfall eller allvarliga sjukdomsfall. Nu genomför P4 Skaraborg en granskning av LOB och polisens hantering.

Har du själv tips eller egna erfarenheter av LOB? 
Ring: 0500-77 30 69
Mejla: nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".