"Den ser ut som en utdragen mört med fena" säger Hans Göran Hansson i fiskeområdesföreningen. Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg.
Fiske

Harren är tillbaka i Hjoån

"Det just bara i Hjoån"
1:21 min

Harren är tillbaka i Hjoån. Efter tio år av så gott som total avsaknad av harr har fiskearten plötsligt ökat rejält i antal.

Harren leker och går att se med blotta ögat vid en promenad längs ån. Men varför harren har ökat så mycket i antal just nu, det är en gåta.

– Vi har inget svar på det, det är inte likadant i de andra bäckarna i Skaraborg, berättar Hans Göran Hansson som är ordförande i Hjoåns fiskevårdsområdesförening.

Har återvänt
Flera projekt har satsats på öringen i ån. Det har gett effekt och det har blivit mer aktivitet i ån på hösten. Men nu är det alltså mycket fisk också på våren, när den hotade harren har återvänt.

– Det är ju bara att hoppas att det inte är en engångsföreteelse.

Harrsafari
Om harrens återkomst är permanent kommer fiskevårdsföreningen att satsa också på harren framöver.

– Vi har funderingar på att köra harrsafari på vårarna precis som vi gjort med öringen på hösten, säger Hans Göran Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".