Diskussionen om man borde ta hand om skadade harungar pågår för fullt på P4 Skaraborgs facebook-sida. Fotomontage: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Radioharar heta på sociala medier

5:26 min

Ska man ta hand om en skadad hare om man hittar dem skadade ute i det fria? Den frågan är föremål för het diskussion på P4 Skaraborgs facebook-sida just nu.

I måndags fick P4 Skaraborg besök av en kvinna som var i akut behov av en papplåda. Hon hade precis innan räddat livet på en liten skadad harunge och dennes jämngamle kamrat.

Därefter körde hon harungarna till vetrinär för vård, helt enligt jakträtten som säger att man får ta hand om vilda djur högst 48 timmar efter det att man hittat dem.

Sedan dess har diskussionen pågått för fullt på P4 Skaraborgs facebook-sida. Kvinnan som räddat harungarna deltar själv i diskussionen och menar att hon bara följt sitt hjärta och gjort vad hon ska. Kritikerna menar att hon borde ha låtit bli.

Experten dömer ut räddningsförsök
För att reda ut saken ringde vi upp Bengt Röken, styrelseledamot i Katastrofhjälp fåglar och vilts riksförbund, KFV. Han menar att folk som vill göra en god gärning borde låta vilda, skadade djur lämnas att dö i naturen.

– Man ska absolut låta harungar vara. Det är ren kidnappning att ta harungar som har ett naturligt beteende att ligga och trycka i naturen, säger Bengt Röken.

Enligt Röken förlänger det oftast lidandet för djuren, trots att folk kanske vill väl när de tar hand om skadade djur i det vilda. Oftast klarar de sig inte iallafall.

Kvinnan som kom in med harungarna till radiohuset i Skövde i måndags borde ha hanterat saken annorlunda enligt experten, och vetrinären, Bengt Röken från KFV.

– Är den skadad så borde hon ha avlivat den. Eller bett någon som kan att avliva den, lagt den i en plastpåse och slagit den i marken. Då gör man en djurskyddande insats, men man kan också mycket väl låta den ligga, säger han till P4 Skaraborg.

Fråga
Harungarna som fick redaktionen att smälta. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio

Läs mer:

#link=315686#

#link=315687#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista