1 av 2
Jan-Ove Fröberg. Foto: Henrik Dammberg / P4 Skaraborgs Sveriges Radio.
2 av 2
Polisen oroas av att tablettmissbruket verkar öka. Foto: Henrik Dammberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Ungdomars drogvanor

Tablettmissbruket ökar

1:33 min

Missbruket av narkotikaklassade tabletter blir allt vanligare. Särskilt märker polisen ett ökat användande av läkemedelsgruppen bensodiazepiner, mer känt som benzo.

– Det är väldigt svårt att säga hur vanligt det är. Men det har blivit vanligare eftersom det är så lätt att få tag på över nätet. I allmänheten används det mer än vad man tror, säger Jan-Ove Fröberg på Skaraborgspolisens narkotikarotel. 

Det handlar om märken som Diazepam, Stesolid, Sobril, Mogadon, Flunitrazepam med flera. Bensodiazepiner skrivs i normala fall ut av läkare som lugnande läkemedel eller insomningsmedel, men de går att missbruka: 

– De används i syfte att bli berusad. Man överdoserar, istället för att ta en tar man flera. 

Beslagen ökar
Under årets första tre månader beslagtog Tullverket 241 000 narkotikaklassade tabletter. I fjol samma period var det 191 000 tabletter och året dessförinnan 168 000. 

– I de flesta fall beställs de över nätet och framförallt av ungdomar som är vana att hantera dator. Man kan beställa varor från hela världen och få det hem i brevlådan. 

I slutet av mars anhölls en 40-årig man i västra Skaraborg misstänkt för att ha sålt stora partier narkotikaklassade tabletter. Ofta är kunderna allt oftare ungdomar. 

– Det är självklart allvarligt eftersom det är en inkörsport till användandet av droger. Man experimenterar med droger och använder tabletter. Det är lika svårt att ta sig ur ett tablettmissbruk som att ta sig ur narkotika och alkoholberoende, säger Jan-Ove Fröberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista