1 av 2
Arnhem har plats för sex unga män mellan 16 och 20 år. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Ungdomshemmet Arnhem. Foto: Stina Broberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Gudhem

Nya ungdomshemmet Arnhem redan fullt

1:45 min

Det finns ett stort behov av platser för tvångsvård och sluten ungdomsvård för äldre pojkar. För att möta behovet har Statens institutionsstyrelse öppnat ungdomshemmet Arnhem utanför Gudhem.

Chefen Liz Åkerlund Malm visar runt i lokalerna, där det finns plats för sex tvångsvårdade pojkar mellan 16 och 20 år.   

– Här är intagningsrummet. Här tas de emot. Ofta skjutsar polisen hit dem, berättar hon och låser upp en dörr. 

Akutavdelningen på ungdomshemmet kunde ta emot de första pojkarna den 28 februari och är nu fullbelagt. 

Ökat behov
Tonårspojkarna och de unga männen som hamnar här har generellt problem med droger och kriminalitet. På Arnhem försöker personalen hjälpa dem att få rätsida på livet genom att erbjuda bland annat lugn och ro, fysisk träning samt samtal med professionella vuxna. 

-- Alla boenden inom SiS ska vara så hemlika som möjligt, men säkerhetstänk är också viktigt. Vi använder till exempel kardborreband till att sätta upp våra gardiner med, istället för gardinstänger.     

Antalet barn och ungdomar som vårdas utanför sitt föräldrahem har ökat dramatiskt. Under de senaste tio åren har siffran ökat från 10 000 till 25 000 personer.

Just nu märker man det ökande behovet av att vårda unga killar mellan 16 och 20 år. På Arnhem stannar de i åtta veckor, därefter slussas de vidare.

– Ibland går de vidare för utredning. Det kan också bli tal om familjehem eller en annan behandlingsavdelning. Det ser väldigt olika ut, säger Liz Åkerlund Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista