Elisabeth Ohlsson Wallin och Lena Philipsson. Foto: Christopher Johansson Sveriges Radio
NYTT TV-PROGRAM

Konstkuppen spelas in i Skara

5:52 min

Just nu spelas Sveriges Televisions satsning "Konstkuppen" in i Skara, som är en av sex svenska städer där kända konstnärer sätter sina avtryck. Elisabeth Ohlsson Wallin, urpsungligen från Skara, jobbar i detta nu med sitt verk. Samtidigt möter programledaren Lena Philipsson folk på gatorna.

I sex avsnitt av "Konstkuppen" får tittarna möta lika många konstnärer, som sätter sina spår i form av egna konstverk på olika orter i Sverige.

Konst för vanligt folk
Serien blir ett slags sätt att avdramatisera konsten, förklarar programledare Lena Philipsson.

– Kultur möter folket, om man ska använda tre ord. Ibland kan folk ha uppfattningen att konst är lite svårt. Det här är ett sätt att göra det lite folkligare. Och jag kommer väl att vara någon slags länk emellan den fina konsten och vanligt folk.

Skara representeras av Elisabeth Ohlsson Wallin, mest känd för den uppmärksammade Ecce Homo-utställningen i slutet av 1990-talet där Jesus porträtterades som homosexuell.

Jämlikhets-tema i kyrkan
Frågorna kring homosexualitet och religion är något som hon också använder sig av i den här konstkuppen.

Ett fotografi kommer att pryda ett altare som ska ha en plats i Skara domkyrka.

– Särskilt i stora kyrkor finns det små altartavlor som man kan ta fram, ifall man inte vill stå längst fram i det stora pompösa koret. Så sådana finns, men inte sådana med hbt-motiv som man tilltala homosexuella- och transpersoner som till exempel ska döpa sitt barn eller gifta sig eller begrava sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista