West Swedens kontor ligger i centrala Bryssel. Foto: Sveriges Radio.
Västra Götaland

Årsstämma för sargat West Sweden

1:32 min

Det västsvenska EU-kontoret West Sweden håller i dag årsstämma, den första efter Sveriges Radios avslöjande om spritnotor och en trettonde månadslön - och det faktum att de två största medlemmarna antingen vill lägga ner organisationen eller lämna den.

Organisationen West Swedens 72 medlemmar träffas i Nääs Slott i dag. Och det är en sargad organisation som möts - dess största medlem Västra Götalandsregionen tycker organisationen bör läggas ner, att den har spelat ut sin roll och regionen själv kan ta på sig uppdraget att företräda västsverige i Bryssel.

Kanske tillsammans med andra kommuner som näst störste medlemmen Göteborgs Stad som beslutat att lämna West Sweden, då Göteborg haft ett mycket lite utbyte av West Sweden sen 2008, då kommunen startade eget Brysselkontor. Årskostnaden på 2,6 miljoner kronor "står inte i relation till nyttan".

Ökad aktivitet
P4:s granskning i vintras kunde berätta om den gamla West Sweden-ledningens spritnotor, den dåvarande vd:n Kjell Peterssons trettonde månadslön, medlemsskap i herrklubb och uppblåsta beskrivningar av vad organisationen åstadkommit.

"Det har varit en turbulent period för West Sweden när den gamla ledningens agerande visats upp och ifrågasatts", skriver den tillförordnade VD:n Rune Malm (S) i ett pressmeddelande. Men, skriver Rune Malm, nio av tio medlemmar ser fortfarande positivt på West Sweden, efter en sammanställning av remissvar och dessutom har ansökningarna till EU ökat med flera hundra procent i år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista