MAKTSKIFTET

Ikväll skrivs politisk historia i Mariestad

1:47 min

Ett maktskifte är på gång - mitt i en mandatperiod. Anledningen är Marietadspartiets plötsliga sidbyte från en politisk majoritet med de rögdgröna till ett samarbete med allianspartierna.

Men situationen i sig är inte unik sett ur ett nationellt perspektiv. Det här händer då och då i kommunerna enligt statsvetare Folke Johansson.

– Det är ju inte alldeles ovanligt. Vi har ju numer till och med en lagstiftning som gör att det går att välja nya nämnder och kommunalråd vilket gjort att det blivit vanligare med sådana här skiften, säger han.

Ledaren är partiet
Det lokala Mariestadspartiet, vars slogan är "För hela kommunens bästa", har varit aktiva sen valet 2002. Då fick partiet 20 procent av rösterna - någotsom ledde till hela tio mandat i fullmäktige.

Ledaren hete då Jan-Erik Jansson, som på partiets egen webbsida beskrivs som en medryckande ledare. Men Jansson gick bort ett år innan valet 2006 och rösterna försvann - det gick från tio till tre mandat.

– Ofta byggs sådana här partier upp av en enda person, säger Folke Johansson.

Fram och tillbaka
I dag leds partiet av Christer Dalvik och har fyra ledamöter i fullmäktige och på kvällens kommunfullmäktige väntar ett maktskifte där Mariestadspartiet fått huvudrollen.

Partiet har haft samarbete med allianspartierna förut men tog 2010 plats på den vänstra sidan. Nu återvänder partiet till allianssidan och de här hoppen fram och tillbaka för ett parti, som beskriver sig som att varken vara rött eller blått, kan missgynna i slutändan tror statsvetaren Folke Johansson.

– Ifall partiet verkligen har ställt sig neutralt och inte inför valet talat att man ska stödja den ena eller andra sidan så har man åtminstone inte sagt att man bundit upp sig. Då riskerar man att inte stöta bort väljare. Men har man antytt samarbete då stöter man bort en del väljare, det gör dem.