1 av 3
Marianne Aushorn fickparkerar husbil i ett grustag. Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Körlektion pågår. Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Lite ängslig väntan på fruarna. Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg Sveriges Radio
BREVIK

Husbilskörning utan besserwisser-tips

"Det går ju kanoners... tror jag"
2:04 min

14 husbilar, samtliga manövrerade av kvinnor, trafikerade skogarna vid Brevik i helgen. Det handlar om en populär kurs där kvinnor lär sig köra familjens semesterfordon utan den äkta hälftens synpunkter...

Kursen som anordnas av Breviks camping har ökat enormt i popularitet, från någon enstaka deltagare från början, till fullbokad kurs nu och även nästa kurstillfälle.

Kör för allra första gången
P4 Skaraborg besökte kursen och träffade bland andra Marianne Aushorn, som för allra första gången satte sig bakom ratten på familjens husbil.

Hon och ytterligare 13 kvinnor styrde ut i skogen till ett grustag för att bemästra vridpunkter och fickparkering med husbilar stora som en linjebuss.

Samtidigt som de ägnar sig åt körlektioner, sitter deras respektive på behagligt avstånd på Breviks camping några kilometer därifrån.

Lämnar ovilligt över ratten
Med viss oro i blicken ville männen veta om allting gått som planerat på körlektionen, när P4 Skaraborgs reporter kom tillbaks till campingen.

En av dem som efter viss övetalning gått med på att låta hustrun ratta husbilen var Sixten Wernersson. 

– Nej, det är jag som kör, för jag gillar att köra bil så jag släpper inte ratten till anhöriga... Men i dag har jag faktiskt gjort det. Jag tycker att det känns bra.

Kommer du att flytta på dig?

– Ja, det ska jag göra. Hon ska få köra.

Kör söderut till hösten
Marianne Aushorn och hennes ressällskap har planer på att ta husbilen till Sicilien. Hon har redan funderat på hur det ska gå att fickparkera där.

– Fram emot september åker vi nedåt Europa och hoppas komma till Sicilien. Där kan det vara svårt att parkera. Jag har aldrig varit där förut, men man ställer sig på campingen - och så tar man moppen istället!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".