USA:s president Barack Obama talar till supportrar vid Buckley Air Force Base, i delstaten Colorado. Foto: Ed Andrieski/Scanpix.
Saabs konkurs

Metall vädjar till Obama

IF Metall Norra Älvsborg skickar ett brev till USA:s president Barack Obama för att försöka få GM att släppa sina tekniklicenser till en eventuell köpare.

GM har vid upprepade tillfällen sagt nej till en produktion av Saab 9-4X och Saab 9-5 och så sent som förra veckan uppgav företaget att man inte förhandlar med någon av Saabs intressenter.

Metall har skrivit ett brev till presidenten där man skriver: "Vår förhoppning är att Ni ska känna att Saab Automobile är värt att räddas. Vi, fler än 4 500 bilarbetare i Sverige, ser fram mot Ert svar."

– Vi gör det här för att försöka påverka GM så att företaget i alla fall börjar att förhandla, säger IF Metall Norra Älvsborgs ordförande Tonnie Andersson till P4 Väst.

– Så länge det finns en möjlighet är det vår skyldighet att försöka påverka GM, menar Andersson.

Amerikanska staten räddade GM 2009, nu återstår att se om de kommer rädda Saab 2012.

Barack Obama och hans stab är stora på Twitter och därför twittrade P4 Väst vid 10-tiden till Obama för att se om han tänker svara på brevet.

Fråga

IF Metalls brev till Obama

Bäste Herr President,

Vi ser med uppskattning på vad Ni har gjort för att utveckla bilindustrin och bibehålla sysselsättningen inom bilindustrin i USA. Vi är svenska industriarbetare som tidigare arbetade på Saab Automobile och om vår regering hade gjort lika betydande insatser för oss, skulle vi ha varit tacksamma.

För oss ligger framtiden för biltillverkning och bilutveckling i händerna på ett antal potentiella köpare som har insikt om det värde som finns i varumärket Saab. Alla de potentiella köparna har deklarerat att de avser att hålla kvar utveckling och produktion i vår region.

Det stora problemet nu är att General Motors inte avser att tillåta produktion av bilar från Saab. Genom det agerandet är det sannolikt att General Motors stänger och låser dörren till en framtid där vi utvecklar och tillverkar bilar.

Herr President, vi är säkra på att Ni förstår vår frustration. Vi är nära en affär som räddar varumärket Saab, bilutveckling, våra jobb och vår industriella infrastruktur. Konkursförvaltarna har flera potentiella köpare men General Motors är inte ens beredda att förhandla om licensfrågorna. Vi tillägger att det inte längre handlar om spetsteknik utan om väl kända tekniska lösningar.

När vi övervägde vilka vägar som fanns för oss att gå i det här läget, insåg vi att ett brev till Er kunde vara den bästa lösningen. De ansträngningar som Ni har gjorde för några år sedan för att rädda General Motors var exceptionella. I den processen blev emellertid Saab svårt skadat. Sedan nästan fem månader är vi försatta i konkurs och tiden är på väg att rinna ut.

Ett initiativ från Er, in riktning mot ledningen för General Motors, skulle kunna förändra bilden helt för oss. Saab Automobile har varit ett nischmärke ända sedan starten 1949. Det kommer aldrig att bli ett hot mot den stora koncernen General Motors.

Vår förhoppning är att Ni ska känna att Saab Automobile är värt att räddas. Vi, fler än 4 500 bilarbetare i Sverige, ser fram mot Ert svar.

Med bästa hälsningar

Tonnie Andersson Leif Håkansson

Ordförande, IF Metall avd 29 Ombudsman IF Metall avd 29

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista