Orienteraren Helena Jansson. Foto: Jens L'estrade/Scanpix
Orienterings-EM

Helenas drömstart - seger och hälen höll

2:34 min

Helena Jansson visade klass direkt när orienterings-EM i Dalarna inleddes i dag med kval på medeldistansen. Hon vann sin kvalgrupp.

Helena Jansson, som innan mästerskapet besvärats av både feber och en skadad häl, vann sin kvalgrupp 45 sekunder före en annan svenska, Tove Alexandersson, och gick enkelt vidare till finalen som springs på torsdag.

-Det var en varierande och utmanande bana. Bitvis otroligt snabblöpt och bitvis otroligt svårt. Så det var allt vad man kan önska sig, sa Helena Jansson precis efter målgång.

Osäkert läge
Men trots ett mycket bra lopp var hon osäker på hur det skulle gå med tanke på tidigare problem med hälen och feber.

– Det var absolut osäkert hur det skulle gå. Tonvis med osäkerhet. Men någonstans får man skjuta undan de tankarna och göra det bästa av situationen, säger Helena Jansson.

Alla favoriter vidare
Dagens kvalseger blev därmed ett kvitto på att kroppen är i form inför den späckade EM-veckan. Samtliga storfavoriter tog sig vidare utan problem.

Den första kvalgrupperna vanns av rutinerade finskan Minna Kaupi och Anne Margrethe Hausken Nordberg från Norge var snabbast i kvalgrupp två, strax före schweiziska stjärnan Simone Niggli.

Stor idrottsfest
I morgon är det vilodag för Jansson då hon står över långdistansen och närmast väntar sprintkvalet på onsdag. En distans där hon är regerande mästarinna och den förra Hagenlöparen är glad över att mästerskapet på hemmaplan nu är igång.

-Naturligtvis är det fantastiskt kul att tävlingsveckan drar igång! Det kommer bli en stor fest hela veckan och det känns jättekul att få vara en del av det här.

Är det ett krav från dig själv att det ska bli medaljer?

-Nej, jag tänker inte alls i termer av medaljer. Om jag kan korsa mållinjen med en knuten näve och ett leende på läpparna så är jag helt nöjd.

Reportrar
Pelle Marklund

Jens Prytz
0500-77 30 17
jens.prytz​@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista