1 av 2
Johan Abrahamsson, nöjd efter fullmäktigemötet. Foto: Erik Holmlund.
2 av 2
Kommunalrådet i Mariestad, Jens Söder (S). Foto: Erik Holmlund P4 Skaraborg Sveriges Radio
MAKTSKIFTE

Johan Abrahamsson lovar lugn och ro

Nu är det definitivt klart. Johan Abrahamsson (M) blir ny ordförande i Mariestads kommunstyrelse och Marianne Kjellquist (S) blir oppositionsråd. Abrahamsson känner stort stöd och vill se till att det nu blir lugn och ro i det kommunala arbetet.

– Känns inspirerande att gå vidare, menar nyblivna kommunstyrelseordförande Johan Abrahamsson (M).

– Kallar partiet så ställer man upp, säger nyblivna oppositionsrådet Marianne Kjellquist (S).

Med två och ett halvt år kvar till nästa val är det ombytta roller i Mariestadspolitiken. Måndagkvällens extrainsatta fullmäktigemöte var ovanligt välbesökt. Inte så konstigt kanske, med tanke på den senaste tidens turbulens. Maktskiftets nyckel blev Mariestadspartiet, som tröttnade på vänstersamarbetet och bytte sida, till allianspartiernas fördel.

Därefter har Jens Söder meddelat att han frånsäger sig alla politiska uppdrag. Nu meddelar han dock att han behåller sin fullmäktigeplats.
Marianne Kjellquist meddelade idag att hon tackat ja till att bli ny ordförande för Socialdemokraterna efter Jens Söder.

– Tack vare mina kamrater i Socialdemokratiska partiet har jag fått stöd och mod att säga ja till den förfrågan, så det har jag gjort, säger Marianne Kjellquist, som i nuläget innehar posten som ordförande i socialnämnden.

Turbulent läge

Den senaste tiden har det varit ganska turbulent i kommunpolitiken i Mariestad. Mariestadspartiet avbröt samarbetet med S, V och MP för att istället gå ihop med Allianspartierna. Detta har föranlett att det blir ett nytt styre i kommunen, och att Socialdemokraterna helt plötsligt hamnar i opposition.

– Jag kommer att göra det bästa jag kan för att hålla fokus på vårt partis viktiga frågor. Jag vill föra fram vårt partis politik i opposition och jag har många bakom mig som stöd. Vi har en bra gemenskap i vårt parti och jag känner att det finns ett "go", säger Marianne Kjellquist.

Marianne Kjellquist var först tveksam till att ställa upp som ny ordförande i kommunen, och hon tyckte att någon annan, yngre partikollega gärna kunde träda fram och ta över posten. Men nu är hon redo att axla förtroendet.

Framåt
Det första styrande Moderaterna nu ska göra är att se till att det blir lugn och ro i det kommunala arbetet:  

– Tjänstemännen ska få chansen att vara professionella tjänstemän och  inte springa och störa sig på politiken, säger Johan Abrahamsson, som i sitt tal efter att ha blivit vald manade till samarbete. Han öppnar alltså för uppgörelser över blockgränserna:

– Jag känner stöd från alla partier och tycker att det ska bli kul att samarbeta. Vi står till exempel nära Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i en del frågor.

Också Per Rosengren, vänsterpartistisk fullmäktigeledamot, ser sådana uppgörelser som fullt möjliga.

– Jag har haft lätt att samarbeta med Johan Abrahamsson. Vi rykt i luven på varandra några gånger, men som helhet fungerar det väldigt bra.
 
Just gränsöverskridande överenskommelser blir en nödvändighet med det minoritetsstyre Samverkanspartierna står inför, i en kommun med stora ekonomiska bekymmer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista