Thomas Agnevik, Polisförbundets ordförande. Foto: Johan Gustafsson/Sveriges Radio
P4 Skaraborg granskar

"Polisen har för låg ambition"

7:06 min

Efter vår granskning av fallet Irina som dog i arresten i Lidköping kräver nu Polisförbundet bättre säkerhet på polisstationer.

31-åriga Irina dog tablett- och alkoholpåverkad ensam i arresten i polishuset i Lidköping i slutet av februari. Hon togs omhand av polisen enligt lagen om omhändertagande av berusade personer, LOB. Vår granskning av det här dödsfallet har fått många reaktioner även utanför Skaraborgs gränser.

– Jag ryser när jag hör det här. Det här ska inte få hända inom svensk polis 2012, säger Thomas Agnevik, ordförande i Polisförbundet i Östergötland.

"Helt oacceptabelt"

Han har reagerat starkt på vår granskning av Irinafallet.

– Det är så oerhört tragsikt att mäniskoar ska komma till polisen och bli, som vi kallar det, omhändertagna och inte komma levande därifårn. Det är helt oacceptabelt, säger Agnevik.

Men trots det så dör flera personer varje år i arrester i Sverige och Thomas Agnevik ser flera orsaker till det.

– Att jobba vid arresten är något bland det svåraste vi har och vi har inte rätt utbildning för det. Tyvärr så är det så att vi har lite högre ambitionen, känns det som, än vår arbetsgivare och även landstinget verkar inte intersserat av att ta hand om den här gruppen av människor, enligt Thomas Agnevik.

Vill ha mer utbildning

Som representant för polisförbundet vill han nu se en satsning på utbildning

– Vi och våra medlemmar skulle vilja gå en helt annan väg. vi skulle vilja höja säkerheten genom förbättrad utbildning, sjukvårdskompetens och åtgärder som skulle ge förutsättningar för en säkrare tillvaro i våra polisarrester, säger Thomas Agnevik.

P4 Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Bakgrund: Fallet Irina

Den 29:e februari i år, strax efter klockan två på eftermiddan omhändertas Irina av polisen på gatan utanför sin lägenhet i Lidköping. Hon hade då tagit både tabletter och druckit alkohol, och hon är så kraftigt påverkad att hon inte kan gå själv. Mindre än en timme efter att hons satts i polisens arrest i Lidköping hittas Irina, 31 år gammal, död.

#link=316290#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista