Terese Finnander och Emma Jonsson. Foto:Privat
P4 Morgon

Skövdebor lär Thailands barn att simma

9:42 min

Terese Finnander och Emma Jonsson från Skövde har lärt Thailändska barn att simma. Det var efter  studier på Högskolan som kvinnorna åkte till Norra Thailand, för att förhoppningsvis hindra några dödsolyckor.

De studerar till vardags folkhälsovetenskap på Högskolan i Skövde och som examensarbete begav de sig till Thailand för att lära barn och ungdomar att simma. 

I Sverige är drunkning den tredje vanligaste dödsorsaken, i Thailand är det för barn den vanligaste dödsorsaken.

Har ni hunnit smälta det ni varit med om?
– Det var helt fantastiskt vi har inte landat än mentalt för all uppskattning.

Hur gick det till att lära barnen simma?
– Vi fick hyra en pool och det visade sig att bara två av tjugo barn kunde simma. Vi hade med oss simutrustning och en tolk så det ordnade sig.

Översvämningar
Emma Jonsson och Terese Finnander åkte till norra Thailand, där finns det inte någon kustlinje. Simkunnigheten är dålig men området är mycket ofta drabbat av översvämmningar. 

Under den tid de var där druknade tre personer, men nu hoppas tjejerna att deras undervisning ska hjälpa nya generationer.

Kommer ni åka tillbaka eftersom behovet av utbildning är stort?
-- 
Vi blev inbjudna till ett stormöte med ledarna för byarna och det slutade med att de lovade att bygga en pool till nästa sommar och de frågade om vi ville komma dit och hjälpa till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista