Irina. Foto: Privat.
P4 Skaraborg Granskar

Irina var inte alkoholpåverkad

5:31 min

Nu konstaterar åklagaren för polisens utredning att Irina inte hade druckit någon, eller endast lite alkohol, när hon omhändertogs. Obduktionen visar inga spår av alkohol i blodet.

Detta talar för att det i första hand var en överdosering av tabletter som låg bakom hennes död.

När hon omhändertogs hade Irina flera burkar med starka mediciner i väskan, och hennes anhöriga har efteråt riktat kritik mot polisen för att de trots detta inte tog henne till sjukhuset, utan satte in henne i fyllecell.

Efter resultatet från obduktionsrapporten har åklagare Lars Göransson beslutat att hålla nya förhör med rättsläkaren, och med personer som bevittnade händelsen.

-- Jag vill att vissa saker ska bli nyanserade och klara. Därefter kan jag ta ställning till om någon är skäligen misstänkt för tjänstefel.

Större ansvar till sjukvården
Tidigare har P4 Skaraborg rapporterat om att polisen tagit upp problemet med att de har svårt att göra rätt bedömningar eftersom de inte har den medicinska kompetensen. De vill att sjukvården tar ett större ansvar.

Det här är något som Helene Eliasson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet, håller med om. Men nu höjs oroliga röster från sjukvårdspersonal om att ledda till många fler patienter att ta hand om.

– Vi är beredda att ta ett större ansvar men det måste ske en finansiering för det här utökade åtagandet för att göra det bättre.

Bakgrund: Fallet Irina

Den 29:e februari i år, strax efter klockan två på eftermiddan omhändertas Irina av polisen på gatan utanför sin lägenhet i Lidköping. Hon hade då tagit både tabletter och druckit alkohol, och hon är så kraftigt påverkad att hon inte kan gå själv. Mindre än en timme efter att hons satts i polisens arrest i Lidköping hittas Irina, 31 år gammal, död.

#link=316290#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista