1 av 2
Författaren och journalisten Caroline Engvall. Foto: Henrik Dammberg / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Barnmorskan Eva Solberg och sjuksköterskan Anna Skoglund på ungdomsmottagningen i Liköping. Foto: Henrik Dammberg P4 Skaraborg
Skaraborg

"De använder sex för att skada sig själva"

1:42 min

Många unga människor använder sex som självskadebeteende är ett vanligare problem än vad som tidigare varit känt, enligt författaren och journalisten Caroline Engvall.

Nyligen föreläste Caroline Engvall i Lidköping om just det här ämnet.

– Ungdomarna beskriver för mig att just när de har det där farliga sexet känns det bra, men efteråt känns det tusen gånger värre när ångesten kommer tillbaka, berättar hon. 

Syns inte utåt
Det syns oftast inte utåt vem som använder sex för att göra sig själv illa, men det är både tjejer och killar. Det kan yttra sig så att de ställer upp på sex utan att egentligen vilja det, att de har många partners och söker sig till riskfyllt sex.

– Det är som en ond cirkel att vara fast i ett självskadebeteende. Det blir lite grann som att man äter en påse godis fastän man inte borde, säger Caroline Engvall.

– Det är väldigt svårt för de unga att ta sig ur det här på egen hand. De måste få hjälp. 

Vanligt på gymnasiet
Så många som var fjärde tjej i gymnasiets årskurs tre har någon gång varit utsatt för ett sexuellt övergrepp, ofta av jämnåriga personer. En sådan upplevelse kan bli starten till ett självskadebeteende.

– Då känns kroppen förbrukad, beskriver de. Då är det lätt att ta till sådana här saker som tillfälligt dämpar ångesten. 

Skambelagt
Caroline Engvall har i två böcker berättat sanna historier om unga som använder sex för att skada sig själva. Det lär vara Sveriges mest stulna böcker, vilket hänger ihop med att ämnet är så skambelagt att somliga inte gärna köper eller lånar böckerna.

Samhället är generellt sett dålig på att bemöta det här problemet.

– När det väl händer står vuxenvärlden och skolan ofta handfallna till hur man ska agera, säger Caroline Engvall.

– Man måste veta vart man ska skicka dem och vad man ska göra med dem. Och man får inte komma med de skuldbeläggande frågorna: "Men varför gjorde du så här?"

"Vi stöter på det fler gånger om året"
På ungdomsmottagningen i Lidköping känner man väl till problemet med unga som använder sex för att skada sig själva.

– Vi stöter på det här många gånger per år. Sen blir det en process med att försöka bryta mönster och få dem att må bra, säger sjuksköterskan Anna Skoglund, som ibland har samtal med ungdomar om just detta.

– Många beskriver att de lägger mycket energi för att visa en glad yta, säger hon.

Det är oklart hur stort problemet är. En nätundersökning som försäkringsbolaget If gjorde visade att 3-6 procent av ungdomarna i gymnasiets årskurs tre (både tjejer och killar) har använt sex som självskadebeteende.

– Det är ett sätt att bli sedd, och de gör destruktiva saker rent fysiskt för att få lite lindring av den själsliga smärtan, säger Anna Skoglund.

Känslorna kommer ikapp
Det kan ta lång tid innan ungdomarna öppnar sig. De går och bär på detta ensamma under lång tid, men känslorna kommer ikapp dem förr eller senare.

– De som kommer och berättar självmant är ofta något äldre, Man kanske är på väg in i sin första kärleksrelation och inser: Oj vad är det jag har med mig!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista