Sommarjobb

Mariestad betalar ungdomarna sämst

1:23 min

Mariestad är den kommun i landet som betalar sämst lön till sommarjobbande ungdomar - 35 kronor i timmen. Samtliga kommuner i Skaraborg hör till dem som betalar sämst i landet.

– Det är absolut inget vi är stolta över att vi ligger vid den nivån. Mariestad har sedan många år valt att prioritera volym, antalet feriejobb framför lön, säger Johan Abrahamsson, moderat kommunalråd i Mariestad.

Han säger att kommunen nu ser över lönerna och planerar att förändra systemet till nästa sommar.

Lönen varierar
De sommarjobb som Kommunals undersökning gäller är inga jobb där gymnasieungdomar vikarierar för någon som är semesterledig, utan det handlar om jobb som är tillfälliga under sommaren som till exempel att rensa rabatter och måla parkbänkar. Men arbetsuppgifterna kan variera stort mellan landets kommuner och likaså lönen: från 35 till 106 kronor i timmen. Fackförbundet Kommunal rekommenderar en lägsta ersättning på 61 kronor i timmen.

Skaraborg sämst
I Skaraborg finns nästan alla av de lägst betalande kommunerna. Vara, Skövde, Hjo, Tibro, Tidaholm och Töreboda har löner på mellan 35 och 45 kronor.

– Det är en orättvisa som inte är bra. De här jobben bör värderas lika oavsett var i landet du finns, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

"Det är ganska snålt"
Ebba från Mariestad ska i år sommarjobba på ett av kommunens caféer.

- Jag tycker att det är ganska snålt eftersom jag ska jobba så många timmar, 40 timmar ska jag jobba totalt och 8 timmar per dag för 35 kronor det är väl inte så jätteroligt.
De skulle ju tjäna så mycket fler feriearbetare och folk som fick komma ut och prova på arbetslivet ifall de bara höjde i alla fall med 15 kr eller nånting.
Det skulle vara mycket lättare för ungdomar att hitta sitt drömjobb om man fick pröva på det lite också.

Bäst löner har Grästorp, Essunga och Skara med 50 kr i timmen, vilket Olivia Alexandersson som ska arbeta på ett äldreboende i Axvall är nöjd med.

- Jag tycker att det är bra för ett sommarjobb, en bra början. Så länge man får någonting är det ju kul.

Når inte upp till rekommendationerna
Men ingen av kommunerna når upp till fackförbundet Kommunals rekommendationer på 61 kronor i timmen.

Ellen Hasselqvist från Mariestad kommer i sommar att tjäna närmare hälften av den rekommenderade ersättningen.

- Jag tycker det är ganska dåligt eftersom 61 kronor i timmen är ju ganska mycket mer än 35.
Men 61 kronor är ju ändå värt att få eftersom vi ska ju ändå ut i arbetslivet och behöver veta hur det är och 35 kronor det är ju inte så mycket, det ger inte så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista