1 av 2
Andreas Larsson menar att IFK Skövde bland annat behandlar sina gamla spelare dåligt. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio
2 av 2
Tord Gustafsson, styrelseordförande i IFK Skövde. Foto: Sveriges Radio (arkiv).
Handboll

Riktar skarp kritik mot IFK Skövdes ledning

1:47 min

Före detta landslagsspelaren Andreas Larsson är skarpt kritisk till hur handbollsklubben IFK Skövde styrs. Enligt honom har föreningen misskötts under flera år.

– Jag tycker att det saknas struktur helt och hållet. Nu är jag väldigt orolig för förening, framför allt som elitförening. Det som håller på att hända är att IFK är i farozonen för att trilla ur Elitserien, om inte det här snäpps upp, säger Andreas Larsson.

Andreas Larsson menar att styrelsen för IFK Skövde misskött föreningen under lång tid. Ekonomin är dålig och man har misslyckats med att hålla den organisation som krävs för en elitklubb, med en klar och tydlig ansvarsfördelning, och en fungerande sportgrupp. Det har lett till att ett fåtal personer tvingats ta ett för stort ansvar och även suttit på dubbla stolar. Exempelvis har tränaren Henrik Schneider suttit med och beslutat om spelares kontrakt.

– Det är ingen bra situation. Tränaren ska vara en på lönelistan, precis som spelarna, säger han.

Affären Marcus Litborn
Och det dåliga styret gör sig ständigt påminnt - nu senast med spelaren Marcus Litborn, som man gjort sig av med, men ändå tvingas betala full lön för under flera månader. Och det här är inte enda exemplet:

– Man är otroligt dålig på att hantera spelare. Gamla spelare och spelare utomlands som har ett IFK-hjärta blir inte väl behandlade, säger Andreas Larsson.

Styrelsen har ansvaret
Det yttersta ansvaret för situationen ligger hos klubbstyrelsen och ordförande Tord Gustafsson, men han vill inte kommentera kritiken.

– Jag tycker det här är för allvarligt. Han har säkert vissa saker som är helt rätt, han har säkert vissa saker som är svårt att förstå. Men jag avstår från att kommentera, säger Tord Gustafsson.

Andreas Larsson menar dock att det måste ske en förändring, annars riskerar klubben att rasa ur Elitserien.

– Jag tror att det behövs en total nystart. Det krävs att man har ordning och reda, och det känns inte som det är det i IFK idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista