1 av 2
Konstverket lyfts på plats. Foto: Stina Broberg/P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Gunlög Torstensson tycker det är bra att det finns delade meningar om Grosses "rymdbumling". Foto: Stina Broberg/P4 Skaraborg Sveriges Radio
VARA

Nu får stationshuset sin blåa apelsin

1:26 min

The blue orange lyfts nu på plats. Den tyska konstnärinnan Katharina Grosse har skapat det här konstverket som ska sitta på stationshusets tak. Apelsinen, den får både ris och ros av invånarna.

– Vi ska montera andra rymdbumblingen på taket. Det har varit lite krångel med dåligt väder och halt på taket men jag tror vi löser det. Vi har till och med onsdag kväll på oss. Det är ett roligt projekt men jag undrar om det är värt pengarna.

Rymdbumlingarna, som konstverket även kallas, ska vara monterade på stationshusets tak på onsdag och invigas den 26:e maj. The blue orange har kostat 1,2 miljoner kronor där den ena hälften betalats av Vara och den andra hälften betalats av Trafikverket och Statens konstråd. Varaborna har delade meningar gällande konsverket.

– Jag tycker det ser för jäkligt ut, får man lov att säga så. Jag menar lägga pengar på sånt. Det är en gammal stad och de borde ta vara på det vi har. Men det klart, stannar man här en morgon så vaknar man.

Vad tycker du om The Blue Orange och det blå stationshuset?

– Jätteunikt, jag vet inget annat resecentrum som ser ut såhär. Det är jättekul med ett nytt ansikte för Vara kommun.

Ska utmana
Katharina Grosse är en konstnär som koncentrerar sig på färg och hur den spelar med våran uppfattning om hur någonting ska vara en eller annan färg. Gunlög Torstensson är kultur- och bibliotekschef i Vara och hon jobbar med projektet

– Konstverket ska utmana och det gör det. Folk har väldigt mycket åsikter om det här och det är bara bra. Det här uppmanar oss att ha ett annat förhållande till det som är ovanligt och oväntat. Precis som en blå apelsin skulle kunna vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista