1 av 5
Åklagare Lars Johansson, i förgrunden advokat Peter Stierna som företräder den 41-årige pistolmannen. Foto: Håkan Montelius/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 5
Polisens egna bilder från insidan av budbilen. Foto: Polisen
3 av 5
Foto: Polisen
4 av 5
Foto: Erik Holmlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 5
Advokat Thomas Håkansson som försvarar den 45-åriga kvinna som misstänks för medhjälp till grovt rån, och advokat Peter Stierna, som företräder den 41-årige man som erkänt rånet. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio
Budbilsrättegången

Åtalad för budbilsrånet skar sig själv i rätten

På fredagen inleddes rättegången mot de som misstänks ligga bakom budbilsrånet i Skövde i höstas. Det var stundtals rörigt i rätten och under lunchpausen försökte en av de fyra åtalade skada sig själv genom att skära sig med ett insmugglat gem.

Strax efter klockan nio på fredagsmorgonen inleddes rättegången mot de fyra personer som misstänks för inblandning i det uppmärksammade budbilsrånet på Kungsgatan bakom Willys i Skövde den 14 november förra året.

Två män, 39 och 41 år gamla, åtalas för grovt rån, en 45-årig kvinna åtalas för medhjälp till grovt rån och en 40-årig man åtalas för grovt häleri.

Förhandlingarna avbröts
Den åtalade mannen som försökte skada sig själv fick föras till sjukhus som en säkerhetsåtgärd men advokat Thomas Berner tror inte att mannen skadades allvarligt.

– Efter en stunds överläggningar beslöt domaren att avbryta dagens förhandlingar, säger Thomas Berner.

Rättegången väntas enligt planerna att återupptas på måndag, 21 maj.

Stökigt i rättssalen
Redan under rättegångens inledning fick domaren tillrättavisa en av de åtalade. Den 41-årige mannen som misstänks ha genomfört själva rånet protesterade högljutt mot åklagarens sakframställan.

– Det stämmer inte! Det där stämmer inte! upprepade han vid flera tillfällen.

Domaren fick då be honom hålla tyst tills det blev hans tur att tala.

En insider-kupp
Enligt åklagaren var det hela en insiderkupp och hjärnan bakom rånet var i själva verket en av de båda bakbundna chaufförerna. Mannen, en 39-åring bosatt i Habo, ska ha planerat hela rånet och även ordnat så att en 40-årig man i Göteborg tagit emot och sålt vidare en stor del av de stulna mobilerna.

– De har utsatt en av chaufförerna för ett frihetsberövande, och i samband med det har de tagit ett stort antal mobiltelefoner som fanns i budbilen, sa kammaråklagare Lars Johansson.

En man med pistol (41-åringen) hotar de båda budbilschaufförerna, binder dem med silvertejp och stänger in dem i lastutrymmet på budbilen. Sen sätter sig pistolmannen själv bakom ratten och kör iväg.

På en mindre landsväg vid Eggby, mellan Skövde och Skara stannar han sen och lastar ur fyra paket med mobiltelefoner, till ett värde av 1,5 miljoner. Sen lämnar han platsen i en annan bil tillsammans med sin 45-åriga kvinnliga medhjälpare.

Känslosamt vittnesmål
Den budbilschaufför som utsattes för rånet fick berätta sitt vittnesmål. När han skulle beskriva själva rånet märktes det att det var jobbigt för honom.

– Han (rånaren) drar upp en pistol och viftar med den mot mig. Sen sätter han den mot ... (min kollegas) huvud och ber honom tejpa mig. Sen tejpar de mig och sätter en tejp runt min mun, berättade han.

Efter rånet har den utsatte chauffören tvingats sjukskriva sig från jobbet, på grund av post-traumatiska stressymptom som sömnsvårigheter och ångest.

Kartlagt allt
Bevisningen mot de inblandade är omfattande. Bland annat har polisen, genom att kartlägga deras telefonsamtal, kunnat visa att budbilschauffören haft en intensiv kontakt med både pistolmannen och hälaren i Göteborg dagarna innan, under och efter rånet.

Dessutom har pistolmannen själv erkänt sin del i rånet och även pekat ut den 39-årige chauffören som hjärnan bakom kuppen. Chauffören förnekar dock all inblandning.

– Min huvudman menar att de andra beljuger honom rakt av, säger 39-åringens advokat Thomas Berner.

Han menar alltså att han är ett oskyldigt offer i det här?
– Exakt hur man ska beskriva det vill jag inte kommentera, men i vart fall har han ingenting med rånet att göra.

Kände inte till planerna
Den 45-åriga kvinnan medger att hon lånat ut sin bil till sin bekant och även följt med till Skövde under råndagen.

Hon har också följt efter budbilen i sin egen bil till Eggby, men enligt henne har hon inte vetat om planerna och hon har heller inte förstått att det rört sig om ett rån. Hon säger sig ha blivit vilseledd av den 41-årige pistolmannen och förnekar brott. Enligt hennes advokat Thomas Håkansson så är bevisningen mot henne väldigt svag.

– Jag är lite förvånad faktiskt över att hon dragits inför tinget i den här delen.

Men hur har det kunnat undgå henne att det rört sig om ett rån?
– Det har inte varit så tydligt att det skett något rån. Det kan man höra på det som målsägande själv säger - allt har ju skett inne i bilen.

Åklagare Lars Johansson hävdar dock att kvinnan visst varit införstådd i rånet. Förutom att hon var på plats har det också ringts telefonsamtal från hennes mobil till den misstänkte chauffören.

– Hon är ju med under hela förfarandet, så det är helt omöjligt att hon inte kände till det, sa han.

Låda från sin farbror
Den 40-årige hälaren som tog emot de stulna mobilerna förnekar även han brott. Han säger att han inte vetat om att det rört sig om stöldgods, utan att den 39-årige chauffören sagt att det var en låda han fått av sin farbror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista