Foto: Scanpix
Tidaholmsanstalten

Fängelset tömmer möglig avdelning

1:22 min

Idag flyttar de sista fångarna på Tidaholmsanstaltens mögliga avdelning till andra anstalter. I morgon ska avdelningen vara helt tom, efter beslut av Tidaholmsanstaltens chef Sanela Ovcina.

Problem med inomhusmiljön på D-paveljongen på Tidaholmsanstalten. Efter att ha fått resulaten från de senaste mätningarna vidtog Sanela Ovcina den kraftigaste åtgärden och bestämde att stänga avdelningen helt:

– Jag vill inte riskera att personalen eller klienterna far illa utav att visats i lokaler som inte är bra för hälsan.

På D-paveljongen arbetar nio anställda och 32 fångar bor där.

Symptom
Några i personalstyrkan har haft symptom som kan kopplas till mögelproblemen:

– De har aviserat att de känt av problem med huvudvärk, nysningar, kliande näsor och torra ögon, men ingen är sjukskriven.

Hur kommer det sig att ingen av dem som vistats mest i lokalera, fångarna, klagat?

– Jättesvårt att svara på, men våra intagna bor ju inte där hela tiden, utan flyttas runt ibland. Sen är ju människor olika känsliga också, säger hon.

Flyttkarusell
Nu pågår flyttkarusllen. Trots platsbristen så har placeringsenheten lyckats hitta plaster till alla 32 fångarna. Vissa har flyttat inom Tidaholmsanstalten, andra har flyttat till andra anstalter med lika hög säkerhet. Salberga i Västmanland har tagit emot flest fångar.

– Det har gått över förväntan att hitta de här tillfälliga platserna faktiskt.

Hålls stängt
När siste man lämnat ska avdelnings hållas stängd i ungefär fyra månader för sanering. För andra gången. Den första, som gjordes för bara några år sedan, var inte tillräcklig:

– Vi får ju titta på varför problemen kommit tillbaka och vad som behöver göras. Det kommer att bli många och täta möten från och med måndag, säger Sanela Ovcina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista