Skaraborg

Varning för smyckesbedragare

1:29 min

Hela tiden uppdagas nya sätt som bedragare lurar äldre på. Nu senast varnas för oseriösa men mycket charmiga smyckesförsäljare.

Bedrägerier mot äldre blir allt vanligare i Skaraborg. Enligt polisen är de vanligaste brotten att bedragarna lurar sig in i äldre personers bostad eller att de råkar ut för ficktjuvar i affären.

Men Britt Andreasson, som arbetar som brottsoffersassistent på Brottsoffersjouren Östra Skaraborg, har hört om nya sätt att lura av äldre människor deras värdesaker.

 – Man utger sig för att vara försäljare av smycken. Man är väldigt välvillig och vill gärna prova smycket på någon. Det offret har setts ut i förväg eftersom hon till exempel har en fin guldlänk på sig. När man provar det här så tar tjuvarna guldlänken, berättar hon. 

Skapar rädsla
På brottsofferjouren har man kontakt med många äldre som drabbats av bedrägerier. Äldre personer drabbas ofta väldigt hårt när något sådant händer. De är i ett utsatt läge och rädsla och oro kan göra att man tillexempel inte vågar gå ut och handla igen. Vissa kan även känna skam över att de varit slarviga och godtrogna. 

Men även om man känner sig otrygg, menar Britt Andreasson att man inte får vara rädd för att gå ut: 

– Passa på att vara ute och njut av den här ljusa tiden, men var vaksam. Kommer någon fram, säg att ni inte kan hjälpa till. Och håll koll på handväskan!