Tibro

Vill blåsa bort fotbollsvåldet

1:44 min

Ett litet företag i Tibro har varit med om att ta fram en helt ny typ av alkolås som kan användas både i fordon och för att stänga ute alltför fulla fotbollssupportrar från högriskmatcher.

Till det lilla Tibroföretaget Test Lab kommer alkolås från världens alla hörn. Företaget är tillsammans med ett laboratorium i Tyskland ensamt i världen om att ha tillräckligt avancerad utrustning för att kunna godkänna de nya mätarna.

Chefen Tomas Jonsson ser hur de nya typerna av alkolås öppnar för nya användningsområden. Företaget har en dialog både med Polisen och flera arenor. 

– Den här tekniken inte är speciellt billig. Däremot är den oerhört användarvänlig, och det gör att du skulle kunna mäta extremt många människor på ett lätt sätt. 

Sekunden efter att man blåst i munstycket kommer resultatet. Därför är tekniken idag snabb nog att användas vid entréerna vid exempelvis fotbollsarenor.  

-- På sikt skulle vi kunna införa en trivsel-promillegräns på de stora riskmatcherna. Sedan skulle vi kunna skicka hem 200 poliser och låta 25 vara kvar. De skulle nog kunna snurra batongerna och ha en ganska behaglig tillvaro, säger Tomas Jonsson. 

Redan idag finns så kallade alkobommar på vissa campingplatser, där föraren måste vara nykter innan fordonet får lämna campingen. Likande bommar är på gång också för färjetrafiken i hamnarna. 

Än så länge är det just inom trafiksektorn som Test Lab har sina flesta uppdrag. Företaget ägs av Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, och har siktet inställt på att öka säkerheten inom trafiken: 

– Rattfylleriet är vårt största enskilda trafikproblem. Det är det som dödar och skadar mest människor i trafiken. Mellan 100 och 125 personer omkommer varje år på grund av rattfylleri. Det gör det till vårt absolut största problem, säger Tomas Jonsson.