Med spett och glatt humör restaurerar Karin Hante och deltagarna på kursen en av Skaraborgs gamla stenmurar. Foto: Karin Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Gamla stenmurar får nytt liv

"Sten finns ju alltid, finns ju hur mö'e som helst"
1:27 min

De har stått där i hundratals år, men har i många fall förfallit och behöver nu lite uppmärksamhet. Därför håller länsstyrelsen nu kurser i hur man restaurerar stenmurar.

I Skaraborg finns många stenmurar som stått på samma plats i många hundra år. Men många har förfallit och för att kunna stå kvar lika länge till krävs att de restaureras, därför vill nu länsstyrelsen lära ut hur man gör. 

– Det är framförallt igenväxten som har påverkat murarna så de är inte i särskilt gott skick. Det är klart att de kommer att ligga här i hundra år till men vi tycker att man bör jobba med att förbättra dem redan nu, säger Karin Hante som är rådgivare vid länsstyrelsens landsbygdsenhet.

Rådgivning för att restaurera stenmurar ingår i länsstyrelsens miljömål "Ett rikt odlingslandskap". Förutom att murarna många gånger vittnar om en historia tillbaka till tidiga medeltiden, är de även ett tillhåll för många djur och växter som trivs i den torra och varma miljön i en stenmur. 

För att murarna ska kunna ligga kvar i ytterligare hundratals år, satsar nu länsstyrelsen på utbildningar i att bygga och restaurera en stenmur.

Sten överallt
En som vill lära sig hur man gör är Mikael Lundberg som planerar att själv bygga en mur: 

– Det vore käckt att anlägga en stenmur hemma på tomten. Sten finns ju alltid, det finns ju hur mycket som helst. Det gäller bara att göra nåt utav det... 

Men trots tillgången till material, krävs både tid och planering. 1-6 meter mur är vad man kan räkna med att hinna på en dag. 

– Man måste plocka  ner den till grunden. Ska man bygga ny stenmur, man kan kolla på gamla fotografier för att se om man har haft gamla stenmurar runtomkring sig. Historiska kartor är en jättebra källa, säger Karina Hante.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".