Ida Billvén. Foto: Karin Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Vänermuseets sommarutställning

Bli pyssling och få respekt för naturen

"Det är dags att börja lyssna på djuren igen"
1:24 min

Idag invigdes Vänermuseets sommarutställning "Följ med Nils Holgersson mot nya höjder". I utställningen får man gå igenom en förvandlingsport för att bli liten precis som Nils Holgersson och sedan upptäcka djuren ur hans perspektiv.

Ida Billvén jobbar med utställningen. Hon tar med P4 Skaraborgs reporter genom porten.

Nu är vi små pysslingar alltså?

– Ja, nu är vi små och vi kommer genast fram till en enorm havsörn. Man blir nästan kanske lite rädd, för den är respektingivande, den har sitt bo här och där sitter en liten unge också. 

Bredvid sitter en liten knapp. Trycker man på den så berättar en liten örnunge om örnar. Så är utställnigen uppbyggd.

 – Nils tog lärdom av djuren när han reste runt första gången. Han var egentligen en riktigt odåga som var elak mot människor och djur, men han fick lyssna på djuren, han blev ju beroende av dem när han själv var liten och då lärde han sig mycket. Och vi tänkte att nu är det dags att få lyssna på djuren igen.

Wilma först på plats
Syftet med utställningen är alltså att vi ska lära oss att ta hänsyn till naturen, att tänka på den biologiska mångfalden, precis som Selma Lagerlöf själv tänkte med boken hon skrev för över hundra år sedan.

Nu är historien flyttad till Vänerområdet 2012 och på museet kan man utforska miljön från samma lilla perspektiv som Nils Holgersson själv gjorde.

Den första att testa utställningen var Wilma Sjödin från Lidköping: 

– Det var jätteroligt, det var en örnunge, en råtta och en lax.

-Har du läst Nils Holgersson?

– Lite. Jag kände igen ganska mycket från boken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".