1 av 2
Kristdemokratiska riksdagsledamoten Annika Eclund (t.v) och socialdemokratiske kommunpolitikern Peter Lindroth (t.h) möttes i en diskussion om framtiden för gledbygsapoteken i P4 Direkt. Fotomontage: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio / Scanpix
2 av 2
Socialminister Göran Hägglund (KD). Foto: Erik Holmlund P4 Skaraborg Sveriges Radio
P4 Direkt

Karlsborg kan förlora sitt apotek

1:54 min

Apotek på en rad småorter kan läggas ner nästa år. I Skaraborg pekas Karlsborgs apotek ut som nedläggningshotat. I P4 Direkt diskuterades saken mellan Peter Lindroth (S) och riksdagsledamoten Annika Eclund (KD).

Apoteket i Karlsborgs pekas ut som ett av apoteken som kan komma att läggas ned nästa år. Nedläggningshotet upprör folk på orten.

– Då får man ju åka långa vägar, förmodligen till Tibro eller Hjo. Om det ska åka 20-30 personer varje dag så är det inte bra för miljön, säger Karlsborgaren Göran Erlandsson apoteket.

Under måndagseftermiddagen möttes kristdemokratiska riksdagsledamoten Annika Eclund och socialdemokratiske kommunpolitikern Peter Lindroth i P4 Direkt för att diskutera framtiden för gledbygsapoteken.

– Jag tycker kanske att den här frågan är större än apoteket i Karlsborg som ordförande för småkommuner i Sverige. Det här har väckt en väldig oro i många små kommuner, menar Peter Lindroth (S).

Lindroth uttryckte sedan sin oro för framtiden då han är övertygad om att flera glesbygdsapotek kommer tvingas lägga ner om inte regeringen gör något.

Enligt honom är det helt enkelt inte tillräckligt lönsamt att driva apotek på landsbygden, i kommuner som till exempel Karlsborg. Annika Eclund delar inte den bilden och menar att glesbygden faktiskt gynnats sähår långt av avregleringen av apoteket.

– Det är inte bara storstäderna som fått en ökad tillgång. Den största tillgången har jämtlänningarna fått faktiskt, säger Annika Eclund.

Hon påpekade också att regeringens mål är att det ska finnas en god tillgänglighet på läkemedel över hela landet och att socialdepartementet just nu är inne i en förhandlingsprocess i ärendet.

Monopolet avskaffades
När alliansregeringen skrotade apoteksmonopolet 2009 och sålde ut apotek till privata aktörer ställdes kravet att de befintliga apoteken skulle finnas kvar till och med mars 2013.

Men redan nu varnar en av de största köparna, Kronans Droghandel, för att flera apotek i glesbygden har svårt att gå runt. Därför kan de komma att läggas ner från nästa vår.

Sveriges socialminister Göran Hägglund (KD) var med och drev igenom apoteksreformen. Han tycker att den var lyckad, men han kan inte garantera att det finns ett apotek i Karlsborg nästa år.

– Jag garanterar ingenting i dag. Vi ska arbeta fram en modell som gör att alla - var de än bor - ska ha tillgång till läkemedel. Det gäller i Karlsborg, det gäller i Skövde, Skara, i hela länet och i hela landet.

Ogillar utvecklingen i byn
Men detaljerna kring en sådan modell vill han inte prata om. I Karlsborg gillar man inte utvecklingen.

– Jag går inte hit så ofta, men det är synd om många av de äldre som kan få det besvärligt, säger apoteksbesökaren Anita Karlsson.

Göran Erlandsson är ledsen över utvecklingen på orten.

– Det är ju inte nog med att apoteket slår igen. Nu har ju bankerna i princip slagit igen också. Det är ju inget som lockar invånare hit. Jag vet inte vad politikerna kan göra, men man borde ju ta tag i det här innan det bli alldeles för eländigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista