1 av 4
Foto: Scanpix
2 av 4
En av de misstänkta förs in i rättssalen under häktningsförhandlingarna. Foto: Erik Abel/Scanpix.
3 av 4
Foto: Peo Wenander/Sveriges Radio
4 av 4
Utredningen av mordet fortsätter. Foto: Börn Larsson Rosvall/Scanpix.
Dubbelmordet i Långared

Misstänkta mördare nekar till brott

2:40 min

De två män som misstänks ha mördat lantbrukarparet i Långared i höstas åtalas för grovt rån och två fall av mord. Båda fortsätter att neka till anklagelserna.

Åklagaren Daniel Larson lämnade in det cirka 2 500 sidor långa åtalet i två kartonger till Alingsås tingsrätt på måndagsförmiddagen.

De två män, en 34-åring och en 41-åring, som misstänks ha mördat lantbrukarparet på en gård utanför Alingsås i oktober förra året åtalas för två fall av mord och grovt rån, alternativt medhjälp till mord och grovt rån.

Enligt åklagaren överrumplades den 69-årige mannen och slogs ihjäl med ett tillhygge ute i ladugården medan hans 71-åriga fru kvävdes och ströps i sin säng. Gärningsmännen stal sedan parets kassaskåp.

De två polska medborgarna häktades i sin frånvaro och kunde efter samarbete med polska myndigheter gripas i Polen i mitten av november. De båda männen utlämnades till Sverige i december och har sedan dess varit häktade.

- Bevisningen består bland annat av positionering av mobiltelefoner, skoavtryck som säkrats på brottsplatsen samt att samma ovanliga buntband som offren bundits med hittades hos den ene mannen i samband med gripandet i Polen, säger kammaråklagare Daniel Larson.

Spår av 34-åringens DNA ska ha hittats på ett torkpapper med avföring som återfunnits i skogen utanför parets bostad.

Rättegången inleds den 4 juni vid Alingsås tingsrätt och beräknas pågå i sex dagar. I åtalet yrkas att den del av rättegången där åklagaren visar bilder på de båda mordoffren ska ske bakom stängda dörrar.

Västekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista