Manifestation mot skolomläggningar i Skövde. Foto: Erik Holmlund.
SKÖVDE

Manifestation mot skolnedläggningar i Ryd

1:53 min

Hundratals barn och vuxna demonstrerade i dag på Hertig Johans torg.

"Ingen har frågat mig"! Så står det skrivet på barnens plakat. Det handlar om Skövde skolnämndens beslut att lägga ner Fjärilsskolan och flytta elever från Rydskolan till Helenaskolan. Med 2800 namnunderskrifter tågade uppskattningsvis omkring 200 barn och vuxna genom Skövde under måndag eftermiddag. Rydsborna har inte gett upp hoppet om att stoppa skolomläggningen.

- Absolut inte, vi hoppas de ska lyssna, säger Hrefna Grimsdottir vars dotter går på Fjärilskolan.

Målet för demonstrationen är Stadshuset och att försöka få politiker göra ett omtag på skolnämndens beslut att flytta elever från Rydskolan till Helenaskolan, samt lägga ner Fjärilskolan.

Beslutet i skolnämnden hade brett politiskt stöd. Motivet har varit att spara pengar och främja integration. Kritikerna menar att det snarast kan få motsatt effekt vad det gäller integration. Och nu vill demonstranterna och hela 2800 personer att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige.

- Ju mer vi hör om varför de vill genomföra denna omorganisation, ju mer blir vi emot den, menar Hrefna Grimsdottir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista