Foto: Scanpix
Skaraborgs sjukhus

Läkare granskar röntgenplåtar på fritiden

1:39 min

Läkare på Skaraborgs sjukhus analyserar dina röntgenplåtar på fritiden. Ett system som införts eftersom det är ont om röntgenläkare.

Bristen på röntgenläkare har gjort att sjukhuset får betala ut hundratusentals kronor i övertidsersättning till läkare som analyserar röntgenplåtar efter de slutat jobba.

Bra system
Gunilla Nilsson som är verksamhetschef på radiologoen, menar att det är ett bra system.

– Alternativet är att patienterna får vänta i köer och det vill vi inte.

Extradiktering
Systemet kallas extradiktering, och innebär att de läkare som vill genomför extra röntgenbildsanalyser utanför sin ordinarie arbetstid. Man började med extradiktering 2007, eftersom man då hade extremt långa väntetider på röntgensvaren. Och man har också lyckats korta köerna.

– Alla får tid inom fyra veckor vilket vi är jätteglada för.

Kostar sjukhuset
Men det har också kostat pengar. Dom senaste åren har radiologen på Skaraborgs sjukhus betalat ut miljontals kronor i övertid. 2010 låg kostnaden på 3,6 miljoner, och förra året betydligt lägre: 2,7 miljoner.

I regel handlar det om att läkarna kanske plockar ut mellan 3 och 5 tusen kronor extra i månaden, men det finns också de som tjänat upp till  25 000 extra i övertidsersättning.

– Det är mycket pengar och är det översta taket. Det har vi satt av arbetsmiljöskäl. Vi vill inte läkarna ska arbeta för mycket.

Extrabilder
Trots att det rör sig om hundratals extra bilder som läkarna går igenom, ser inte Gunilla någon risk för att bedömningarna skulle bli sämre

– Vi ser att vi får en bättre kvalitén när vi våra egna läkare gör bedömningen.

Dock medger hon att extradikteringen är ett nödvändigt ont, och något man tvingats till just på grund av läkarbristen.

– Den dagen vi är fullt bemannade så behöver vi inte ha det här systemet längre och våra doktorer slipper jobba extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista