Rättegången kommer att hållas bakom stängda dörrar. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Falköping

Ovanligt våldtäktsfall i tingsrätten

Idag inleds rättegången mot en 45-årig man från Falköping, som misstänks för två grova våldtäkter som ska ha utförts mellan 1997 och 2000, mot en då minderårig flicka.

Det är minst sagt ett ovanligt fall som tas upp i Skaraborgs tingsrätt i morgon. Det handlar om två våldtäkter som ska ha skett i Falköpings kommun, långt bak i tiden, den äldsta för 15 år sen. Men det är först nu som brottsoffret anmält händelserna.

Enligt åtalet så ska den misstänkte 45-åringen vid två tillfällen ha brottat ner och hållit fast den då minderåriga flickan och tvingat sig till samlag. Brotten är att betrakta som grova med tanke på flickans låga ålder.

Sekretess
Var nånstans och under vilka omständigheter våldtäkterna skett, samt hur offret och gärningsmannen känner varandra är sekretessbelagt, för att skydda offrets identitet. Rättegången kommer också hållas helt bakom stängda dörrar.

Den misstänkte 45-åringen förnekar helt och hållet att han ska haft sex med flickan, utan i det avseendet står ord mot ord.

Bevisning
Och frågan är om den bevisning som åklagaren har räcker för att få mannen fälld. Med tanke på att våldtäkterna ska ha ägt rum för så länge sen finns det ingen teknisk bevisning. Det finns heller inga vittnen.

Men åklagaren har ändå sex personer som vittnar om vad flickan efteråt berättat för dem angående våldtäkterna. Men även stora delar av deras vittnesmål är sekretessbelagda.

Om mannen döms, riskerar han 10 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".