Jönköping Airport. Foto David Westh/Sveriges Radio.
Skyways i konkurs

Så drabbas resenärerna

Flygbolaget Skyways begär sig själva i konkurs. Detta påverkar flera avgångar från Göteborg och Jönköping i dag, som helt enkelt ställs in med omedelbar verkan.

Flygbolaget Skyways med sitt dotterbolag City Airlines kommer under förmiddagen att begära sig själva i konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande. Från Göteborg har bolaget trafikerat bland annat Åre/Östersund, Manchester och Bergen.

Betalningarna har ställts in och samtliga flygningar ställs nu in med omedelbar verkan. Skyways flyger till ett 20-tal destinationer inom Sverige och i Europa.

Flera plan inställda

Beskedet vid 06-tiden på tisdagsmorgonen drabbade bland annat resenärer från Karlstad mot Köpenhamn 05.50 och Stockholm 06.30. Från Landvetter utanför Göteborg skulle ett plan ha lyft mot Zürich 06.50.

På Arlandas hemsida går att läsa vilka flygningar med Skyways som är inställda.

Claes Nilsson, presschef på Swedavia som driver och utvecklar elva flygplatser i Sverige, vet ännu inte hur många resenärer som kan beröras av dagens konkursbesked.

– Men det innebär att alla de resenärer som skulle resa med Skyways i dag och framöver inte kommer i väg. Då behöver man som resenär ta kontakt med flygbolaget direkt eller med sin researrangör. Vi kommer att ha informationsdiskar på flygplatserna för att informera resenärerna, säger Claes Nilsson.

Snopna resenärer i Jönköping

På Jönköping Airport fick snopna resenärer tänka om efter beskedet om inställda flygningar.

-- De sa att flyget var inställt eftersom Skyways gått i konkurs nu på morgonen klockan sex. Snopet. Nu får jag ta en hyrbil istället, säger Sven-Åke Svensson.

- Tråkigt men inte helt oväntat. Nu får vi se hur vi kan lösa flygningarna till Stockholm, säger Sten Norinder, vd för kommunägda Jönköping Airport som drabbas hårt av att Skyways inte längre flyger.

P4 Skaraborg/TT/P4 Jönköping
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista