1 av 2
Johannes Smidelöv, VD Coilworks. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Tim Symons jobbar på Nintendo i Tyskland. Foto: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skövde

Nintendo tittar på spel från Skövde

3:43 min

Dataspelsjätten Nintendo är på jakt efter framtidens spel i Skövde och besöker just nu Gothia Science Park för att träffa lokala spelföretag. 

Ett av företagen som drömmer om att få sitt spel lanserat av Nintendo är Coilworks där Johannes Smidelöv är VD.

– En väldigt stor möjlighet för oss. Förhoppningen är att det går igenom och att vi kan hitta en deal med dem (Nintendo reds.anm.) senare, säger Johannes Smidelöv.

Totalt har sju dataspelsföretag på Gothia Science Park i Skövde under två dagar fått presentera sina spelidéer för Nintendo. Alla hoppas att speljätten ska nappa på just deras spel och vilja lansera det vidare till miljoner av konsumenter världen över.

Nintendos representant, Tim Symons, som träffar spelbolagen är något av en talangscout vars uppgift är att hitta nya spännande spel och han är överraskad av vad han fått se.

– Här konkurrerar man med kreativa idéer vilket har överraskat mycket, säger Symons till P4 Skaraborg.

När Nintendo besöker större spelbolag, som varit på marknaden längre, bjuds de inte på så många överraskningar eftersom de just på grund av sin långa erfarenhet tenderar att fastna i gamla mönster av spelskapande.

– Vi letar efter spel till vår plattform som vi kan överraska och roa våra konsumenter med. Vi är öppna för det mesta faktiskt, vad som helst som är kreativt och roligt, säger Tim Symons från Nintendo

Idéerna skickas till Frankfurt
Symons kommer ta med sig idéerna till Frankfurt i Tyskland där Nintendo har sitt europakontor. Men det är en tuff bransch och det ska mycket till om något av dom sju företagen i Skövde ska nå hela vägen med sin idé.

Symons ska dessutom besöka spelmässan Nordic game i Malmö i veckan där fler spelbolag står på kö för att presentera sina spel. Men Johannes Smidelöv och dom andra spelutvecklarna på Gothia Science Park hoppas att det blir något av deras spel som Nintendo vill satsa på.

– Det skulle nog bli en bekräftelse på att vi från Skövde klarar av att göra bra spel, säger Smidelöv.

Hur sannolikt tror du det är att någon härifrån får igenom sin idé?

– Det finns goda chanser. Det finns mycket kompetens här och många bolag som är väldigt duktiga.

Att få igenom ett spel hos Nintendo, är den ultimata drömmen?

– Oh ja.

Några flaggskepp i Nintendos spelkatalog

- Donkey Kong
- F-Zero
- Ice Climbers
- Kirby
- Mario
- Metroid
- Pokémon
- Star Fox
- The Legend of Zelda

Nintendo är ett japanskt företag, grundat den 23 september 1889 av Fusajiro Yamauchi, som började tillverka spelkort men är sedan slutet av 1970-talet mestadels inriktat på tv-spel. Nintendo är mest känt för spelserierna Super Mario och The Legend of Zelda.

Källa: wikipedia.org

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista