Bonden i Blombacka drar tillbaka sin ansökan om lagring av rötslam i Skara.
Skara

Ardalaborna slipper rötslammet

1:28 min

Det blir ingen lagring av avloppsslam på Blombacka egendom i Ardala utanför Skara. Ägaren har överraskande dragit tillbaka sin ansökan.

Beskedet kom mitt under samhällsbyggnadsnämndens sammanträde och var helt oväntat. 

– Vår tjänsteman hade fått det bara någon timme innan och det var överraskande med en helt ny vändning, säger Rolf Källman (M), förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Skara.

Vad händer nu?

– För oss är ju det här avslutat nu, så om han inte söker något nytt så finns det ju inget ärende.

Det här innebär att efter månader av protester från grannar, informationsmöten för allmänheten och ifrågasättanden om rötslammets inverkan på naturen så är problemet alltså ur världen - åtminstone i Ardala.

Bondens ansökan om att få lagra slam på två platser i Vara kommun ligger nämligen fortfarande kvar.

På sin gård på Blombacka verkar han nu ha andra planer.

– Vi misstänker att han nu bygger en ekonomibyggnad där han kan bygga sin lagun och det är ju inte bygglovspliktigt för lantbruk, säger Rolf Källman.

Hur känns det att ärendet om avloppsslammet är avslutat nu då?

– Vi har ju hållit på och jobbat med det här några månader, sedan januari i stort sett, och har lärt oss mycket om slammet under den här tiden. Vi får väl se vad som händer om något mer kommer upp eller om någon annan söker. Men det här ärendet är ju i alla fall avslutat, säger Rolf Källman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista