Thomas Morell regionchef för Sveriges Åkeriföretag. Foto: Håkan Montelius/Sveriges Radio
Polisanmälan

Falköping misstänks för olaglig godstrafik

5:05 min

Det är Sveriges Åkeriföretag som reagerat och polisanmält kommunen för upphandlingen av företag som misstänks vara utan tillstånd för yrkestrafik. 

- Om man kommer undan att betala tillstånd kan man krypa på priserna. Det gör att konkurrensen blir ojämn. Detta är ett gigantiskt problem i vår bransch, säger Thomas Morell, regionchef för Sveriges Åkeriföretagare.

Det handlar om kommunens nya samlastningscentral. Företag kör sina varor till ett och samma ställe - Ge Be Frukt - som sen kör varorna vidare med andra transporter.

Problemet är enligt Thomas Morell att företaget inte har de tillstånd som krävs för att ta emot varor och trasnportera dem vidare.

- Faktum är att det är ganska omfattande regler som man måste uppfylla för att få ägna sig åt den typen av verksamhet, menar Thomas Morell

Falköpings kommun är nöjda med det nya systemet. Likaså Ge Be Frukt. I lokalpressen har båda parterna nämligen förklarat hur man både sparar pengar och på miljön med det nya systemet. Regionchef för Sveriges Åkeriförening, Tomas Morell menar att det är under all kritik att kommunen inte har koll på tillstånd innan man upphandlar.

Falköpings kommun vill inte kommentera ärendet i nuläget. Under eftermiddagen kom ett pressmeddelande från kommunen, där man lyfter fram BeGeFrukts ansvar för att upprätthålla och vidmakthålla de tillstånds om krävs.

Samtidigt säger informationschef, Conny Svensson, att man ska sätta sig in mer i ämnet och granska saken mer noggrannt fram över. Om det skulle visa sig att man gjort fel kommer man vidta de åtgärder som är nödvändiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista