Irinas mamma Rita (t.v) och syster Marika Koivisto (t.h). Foto: Håkan Motelius / P4 Skaraborg Sveriges Radio
EFTER P4 Skaraborgs granskning

Familjen: "Bra att polisen agerar"

3:24 min

Hjärtstartare ska installeras i polisens arrester och receptioner. Detta efter P4 Skaraborgs publiceringar om Irinas död i fyllecellen i Lidköping. Irinas familj välkomnar beskedet.

Carl-Fredrik Lundblad är en av de poliser som förgäves försökte rädda Irina, och han är nöjd med att ledningen reagerat.

–  Förhoppningsvis kan det bli en standardutrustning över hela landet. Det är ju det man hoppas på.

Irinas syster, Marika Koivisto, tycker också att det är positivt att polisen reagerat på händelsen, och att det nu leder fram till en konkret förändring.

– Då kommer i alla fall något positivt ur det här, säger hon. Det visar ju också att polisen är mänskliga, och att de inser att det inte räcker att bara omhänderta en människa. Jag tror att de är mer medvetna om riskerna när man omhändertar en påverkad eller berusad människa, säger hon.

En kostnadsfråga
Hjärtstartare eller inte har varit en fråga som polisen våndats över under flera år. Det här trots att övriga blåljusmyndigheter länge använt dem, och lovordat fördelarna med att snabbt kunna behandla hjärtstopp. Det är bland annat kostnaderna för försäkringar, utrustning och utbildning som hindrat en upphandling.

Hjärtstartare överallt
Men efter dödsfallet i Lidköping, P4:s rapportering, och en vädjan från de två poliser som stod utan hjärtstartare när hon dog, så har polisen nu bestämt sig för att bortse från kostnaden. Länspolismästarens stab har beslutat att hjärtstartare ska finnas överallt där polisen förvarar berusade. Även i receptionerna.

Anders Carlsson är huvudskyddsombud för polisförbundet i Västra Götaland, och han menar att hjärstartare borde ha varit verklighet för länge sedan, och säger att P4 Skaraborgs rapportering haft betydelse för att det nu händer något.

– Ja uppenbarligen och då är media bra att ha ibland.

Fortfarande kritisk
Marika Koivisto är dock fortfarande kritisk till polisens agerande när de omhändertog Irina, och hon känner en stor bitterhet över att det kunde inträffa.

– Det känns som om man sjabblade bort hennes liv. Man kunde helt enkelt ha gjort ett bättre polisjobb. Det fanns så mycket som tydde på att allt inte stod rätt till, och man tog inte var på det, säger hon.

Bakgrund: Fallet Irina

Irina blev bara 31 år gammal. Foto: Privat

Den 29:e februari omhändertogs 31-åriga Irina av polisen i Lidköping. Hon var då kraftigt påverkad av tabletter och alkohol, och hade fler tablettburkar på sig. Mindre än en timme efter att hon låsts in i arresten hittas hon död.

Efter händelsen har polisen kritiserats för att Irina inte togs till sjukhuset.

Polisledningen i Västra Götaland har också ifrågasatts för att det inte finns några hjärtstartare i arrestlokalerna - något som polismän själva efterfrågat länge.

#link=316290#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista