1 av 3
Yngve Lindgren har tävlat i både distriksmästerskap och svenska mästerskapet i segelflygning flera gånger. Foto: Börje Nilsson
2 av 3
Yngve Lindgren hjälper vår reporter Karin ut ur segelflygplanet. Foto: Börje Nilsson
3 av 3
Utsikten från ett tyst flygplan. Foto: Karin Johansson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
TIDAHOLM

Sveriges äldsta segelflygare siktar högt

1:33 min

Sveriges äldsta segelflygare bor i Tidaholm. Han heter Yngve Lindgren och har flugit segelflygplan i 70 år och han flyger fortfarande regelbundet.

1942 tog Yngve Lindgren sin allra första flygtur och har sedan dess varit fast. Med sina 90 år fyllda och över 3 000 timmar i luften, är Yngve Lindgren nu Sveriges äldsta segelflygare.

Firade 90-årsdagen
Häromdagen firade han sin 90-årsdag, men han tänker inte sluta flyga segelflygplan i Falbygdens flygklubb.

– Jag började i Halmstad när jag jobbade på en fabrik, som tillverkade segelflygplan. Då var jag nyfiken på hur det kan gå till med ett flygplan utan motor. Så då började jag. Sedan värvades jag hit till Ålleberg, hade hand om verkstaden i några år och då fortsatte jag flygandet naturligtvis. Jag utbildades hela tiden och utvecklades också.

Det var stor skillnad på hur flygningen gick till i Halmstad och på Ålleberg, minns Yngve Lindgren.

– I Halmstad vinschade vi och det gör vi här i Falköping också, fast det är lite annorlunda. Här har vi 1 500 meter bana, i Halmstad var det bara på några hundra meter, så man kom ju inte upp i någon höjd, man bara vinschade och landade rakt fram.

Dokumenterade flygningar
Yngve Lindgren har tävlat i både DM och SM flera gånger och samtliga flygningar han gjort genom åren finns nedtecknade i någon av hans alla flygdagböcker.

Numera är han uppe i luften ett par gånger i månaden och det märks att segelflygning är något han brinner för.

– Det är lugnt och fint i luften, sikten är fantastisk, man ser hela tiden utvecklingen, man ser nedåt backen hur det går till, vad som händer. Det är fantastiskt, jag hittar inte ord för hur fint det är.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista