Ulf Eriksson (C) och Erik Ullenhag (FP) Foto: Erik Holmlund P4 Skaraborg Sveriges Radio.
FALKÖPING

Falköping krävde besked om anhöriginvandring

I går var  integrationsministern Erik Ullenhag i Falköping och träffade kommunalrådet Ulf Eriksson (C) som vill ha tydligare besked när det gäller anhöriginvandring.

– Svar kommer i regeringens höstbudget, sa Ullenhag till P4 Skaraborg.

I Falköpings kommun bor ett stort antal somalier som väntat i upp till två år på besked om och när de kan få återförenas med sina barn i Sverige.

 Ett domslut i migrationsöverdomstolen i januari väntas göra det lättare för dem att återförenas. I de fall ID-handlingar som styrker släktskap saknas kan nu ett DNA-test göra återföreningen möjlig. Eftersom återföreningen helt har upphört kan ca 300 barn från Somalia vara på väg till Falköping på relativt kort tid.

Nu vill Falköpings kommun veta vilka möjligheter det finns för kommunen att få extra ekonomiskt stöd från regeringen.

 – Vi ser ett behov av extra pengar. 300 barn som kan komma till Falköping. Det är 10 procent av vår skolorganisation, sa Eriksson.

Frågan till integrationsministern var därför given. Vilka möjligheter finns det till extra stöd från regeringen fram över? Svaret från ministern blev mer svävande.

– Vi ska se över frågan om hur vi ska ersätta kommunerna, säger integrationsministern. Vi återkommer med mer tydliga besked i höst.

Ulf Eriksson poängterar att han och Falköping ser det som positivt att en återförening kan vara möjlig. I grunden både han och Ullenhag överens om att möjligheten att använda DNA-test för en återförening är bra.

– Det är positivt att föräldrar kan återförenas med sina barn. Ur integrationssynpunkt är det naturligtvis inte alls bra att ha sina barn på andra sidan jordklotet. Samtidigt är vi medvetna om att det blir en utmaning för kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".