1 av 2
Filip Johansson.
2 av 2
Mats Ljungs minne

Tôrparpris - till Filip

5:49 min

Ett av årets Tôrparpris - som är 25 000 kronor till Mats Ljungs minne - går till 23-årige Filip Johansson från Bålerud utanför Töreboda.

Redan när Filip Johansson gick i femte klass i grundskolan väcktes teaterintresset. På hemorten drogs ett dramaprojekt igång för ungdomar och Filip var en av deltagarna.

-- Vi höll på länge, berättar Filip. I gymnasiet i Mariestad valde jag estetiska linjen där drama och dans ingick i utbildningen. Åren 2008-2009 gick jag på Skara skolscen i tre terminer.

Direkt efter scenskolan fick han jobb på Astrid Lindgrens värld och där är han numera med varje sommar, även denna sommar. Han har också varit statist på Göteborgsoperan.

Nu i vår har Filip spelat med i musikalen Dirty Dancing på Chinateatern i Stockholm, och han har utbildat sig på Skara skolscen.

"En ambitiös ung artist som kommer att gå långt" heter det bland annat i juryns motivering.

Pris till Mats Ljungs minne

Tôrparpriset är ett stipendium som kom till för att hedra den år 2001 bortgångne älskade komikern och underhållaren Mats Ljung från Vinköl. Priset går till unga, lovande artister, som arbetar i Mats Ljungs anda.

Tidigare stipendiater har varit Mikael Riesebeck, Åsa Fång, Per Andersson, Sofia Hedström/Anders Nystedt, Linda Bengtzing/Johan Randén, Johanna Abrahamsson/Tobias Persson, Björn Gustafsson /Viktor Morell, Jeanette Capocci, Charlies Teater i Skara, Jessica Heribertsson, Elisa´s och Solstrålarna från Götene.

Tôrparpiset i år är på 25 000 kronor och delas ut den 2 augusti i samband med sommarens fjärde Allsångskväll i Olins park i Skara. Ytterligare ett stipendium på 25 000 kronor kommer att delas ut denna kväll.

P4 Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sverigesradio.se

Filip sommarpratar i P4 Skaraborg

20 JULI | Artisten Filip Johansson är en av 31 sommarpratare i P4 Skaraborg i år. Listan är diger och 21 juni drar vi i gång en sommar där vi kommer få höra en rad intressanta Skaraborgares unika livsöden. En buddhistisk präst, en språkpionjär och en passionerad pensionär. Det är några av de karaktärerna som finns representerade bland årets sommarpratare.

#text=5108398#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista