VÄSTRA GÖTALAND

Brist på krematorier i länet

Det är brist på krematorier i Västsverige. Om ingenting görs åt bristen kommer det att saknas kapacitet för ungefär 2 000 kremationer årligen år 2020, konstaterar Skara stiftsfullmäktige vid sitt sammanträde på torsdagen.

Problemet med för få krematorier uppmärksammades av Lars Hjertén från Tidaholm och Lave Malmgren från Skövde. De författade en motion till stiftsfullmäktige.

– Det behövs antingen en utbyggnad av nuvarande anläggningar eller att man bygger nytt på en annan plats, konstaterar de.

I Västra Götaland finns i dag krematorier på åtta platser. Det innebär att dessa orter också tar hand om kremationer åt de grannpastorat som inte har egna anläggningar.

I Skara stift finns i dag krematorier i Alingsås, Borås, Lidköping, Mariestad, Skövde, Trollhättan och Vänersborg. Tillsammans förfogar de över åtta ugnar, varav fem är försedda med rökgasrening. Dessutom finns i ett krematorium i Göteborg med fyra ugnar.

Dessa krematorier betjänar tillsammans hela länet. År 2010 gjordes 12000 kremationer i regionen, och antalet ökar för varje år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".