1 av 2
Arbenita Hasani. Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 2
Emma Bratt. Foto: Sten Lillieström P4 Skaraborg Sveriges Radio
SKÖVDE

Stöpen stöttar familjen Hasani

1:49 min

Samhället Stöpen utanför Skövde sluter upp bakom en familj som riskerar utvisning och en osäker framtid i Kosovo. Klasskamrater till två av barnen demonstrerade på torsdagen utanför Migrationsverkets kontor.

Dottern i familjen, Arbenita Hasani, som varit i Sverige i ett år känner tacksamhet men samtidigt oro.

– Det känns jättebra att jag fick stöd av dem och jag är tacksam att de var med, men protesten gick sådär... Men vi försöker iallafall.

Arbenita Hasani berättar att en blodshämnd väntar hennes familj om de återvänder till Kosovo. Blodshämnden innebär att ett mord ska hämnas med ett annat - och den här gången är det Arbenita Hasanis familj som ska betala.

Migrationsverkets bedömning är trots hotet om blodshämnd att familjen ska utvisas. Enligt Arbenita Hasani ska utvisningen verkställas eftersom det finns en polismakt som kan skydda dem.

Men det är inte tillräckligt tror hon.

– De tror att det finns skydd där, men det gör det faktiskt inte. För jag läste i tidningen för två veckor sedan att det skett tre mord där på en månad.

Efter det senaste beslutet från Migrationsverket ser det nu ut som att en utvisning kan bli aktuell när som helst.

Barnens skolkamrater var på torsdagen mycket nedstämda. Emma Bratt, som går i samma niondeklass som familjens son Jetlum, säger att hon inte kan förstå Migrationsverket.

– Ni skulle ha varit med när han berättade om detta inför klassen, han skakade och började gråta. Det var jättehemskt, det var så man själv började skaka och gråta. Det vill jag inte uppleva igen, om man säger så.

Emma Bratt känner ingen tvekan om att familjen borde få bo kvar i Sverige och Skövde.

– De har släkt här i Sverige, de borde få stanna. Det finns ingen anledning för dem att åka tillbaka. De har en bra anledning till att få stanna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista