1 av 3
Filip Rapp och Jocke Ståhl (t.v) utgör 40% av The Gloria Story som tagit hjälp av John McEnroe vid inspelningen av sin nya singel. Fotomontage: Erik Grönlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio / Scanpix
2 av 3
3 av 3
Musik / Skövde

The Gloria Story fick hjälp av John McEnroe på nya singeln

2:49 min

I dag släpper Skövdebandet The Gloria Story EP:n Out of the shade. De fyra spåren på skivan är en explosion i rock 'n roll, men framför allt spår nummer två sticker ut, där bandet tagit hjälp av ett klassiskt utbrott av tennislegendaren John McEnroe.

Det var den något märkliga titeln, Tennis is nice, som utgör andraspåret på nya singeln som fick P4 Skaraborg att sätta eftermiddagskaffet i vrångstrupen. Och The Gloria Story har en tämligen intressant story till låten.


Filip Rapp, gitarrist i The Gloria Story, berättar:

Det är en metafor. Egentligen handlar det om att gå igenom en separation men hantera ångest och smärtor istället för att stå och dunka huvudet mot väggen. Man tar tag i sig själv och det är det som tennisen står för.

Då tänkte vi 'en låt som handlar om att få ut sin aggression genom att lira tennis liksom' vad kan man börja en sån låt med? Då kom vi på den lysande idén att använda det här klassiska som John McEnroe säger på Stockholm open 1984. "Answer the question, the question jerk!"

Det var inga problem att få loss den samplingen från Sveriges Television. Men vi tänkte ändå att man inte vill dra på sig John McEnroes vrede så vi ville ändå ha hans approval (godkännande) på något sätt. Då hittade vi det bolaget som bokar alla hans seminarier och sådana grejer.

Så jag lyfte luren och ringde, då svarade någon amerikansk gentleman och jag förklarade att vi har en fråga till John McEnroe. 'Jaha vill du prata med honom?' (frågade amerikanen red.anm.). 'I guess' blev mitt svar så det tog tre minuter sen pratade jag med tennislegenden himself.

Han var jävligt disträ och hade väl hört snacket om det här klippet väldigt många gånger liksom. Men i slutet av samtalet ville han ändå att jag skulle skicka låten, jag gjorde det på mejl och sen kom det ett mejl tillbaka typ: 'Yeah, good song you have my approval'

När jag ställde frågan: 'Kan vi använda samplingen?' då var han litet tyst och laidback. Där tänkte jag 'jag måste' (ställa den klassiska John McEnroe-patenterade frågan red.anm.) så jag fick verkligen hålla handen för munnen alltså.

Sedan har jag fått jättemycket skäll av gubbarna på skivbolaget som undrar varför jag inte spelade in samtalet. Det hade ju varit tidernas bästa bonusspår alltså. Men så långt tänkte jag inte, trodde ju aldrig jag skulle få prata med John McEnroe liksom.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista