UTBILDNING

Färre unga söker till Uddetorp

Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara tappar elever. Inför höstterminen har antalet sökande minskat med hela 40 procent. Förra året sökte 82 personer, i år bara 49 stycken.

En anledning till att antalet sökande minskat är att det blivit färre sextonåringar i hela landet, menar rektor Liselott Sörensen Ringi. Men hon tror också att det finns en annan förklaring.

– Vi tror att den nya gymnasiereformen har påverkat elever som söker till gymnasiet. Man är kanske mer restriktiv till att söka yrkesprogram - vilket beror på att man varit tydlig med att yrkesprogram är just yrkesprogram och inte i lika hög grad studieförberedande. Detta är dock fel, eftersom vi erbjuder alla elever att söka vidare till högskolan, säger hon.

Gymnasieskolan är alltså numera indelad i studieförberedande program som ger högskolebehörighet, och yrkesprogram som inte ger behörighet. Det här har resulterat i att antalet sökande till yrkesprogrammen har blivit färre.

Men det finns undantag från den här regeln bland yrkesprogrammen, och bland annat naturbruksprogrammen hör till de utbildningar ger behörighet till högre studier - något som rektor Liselott Sörensen Ringi inte tror att alla känner till.

Men den främsta anledningen till att färre nu har sökt sig till Uddetorp är alltså att det i år är färre elever totalt sett i gymnasieåldern, som i sin tur kan få inverkan på personalstyrkan på skolan.

– Vi ser över de pensionsavgångar vi har på gång. Det kan hända att vi inte fullt ut tillsätter de tjänsterna. Och vi kommer kanske inte heller att ha visstidsanställningar i samma utsträckning som förut. Men målet är att behålla den personalstyrkan vi har.

Och de elever på Uddetorp som P4 Skaraborg pratat med tror också att det minskade söktrycket till skolan beror på att elevkullarna krympt.

– Naturbruksgymnasierna har inte blivit mindre populära bland mina kompisar. Det verkar vara lika populärt som förut - eller opopulärt, om man nu ser det på det sättet, säger Malin Willman, som går i andra klass och läser till djurskötare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista