Rättegången hölls bakom stängde dörrar. Foto: Jens Prytz/P4 Skaraborg Sveriges Radio
Skaraborgs tingsrätt

Bedöms skyldig till två våldtäkter

0:59 min

Den Falköpingsbo som är åtalad för två grova våldtäkter som ska ha utförts mellan 1997 och 2000, bedöms som skyldig till brotten, enligt Skaraborgs tingsrätt.

Rättens ordförande Björn Danielsson säger till P4 Skaraborg att rätten är klar med sin bedömning.

– Tingsrätten har bedömt att han gjort sig skyldig till gärningarna men att mannen ska genomgå en rättpsykiatrisk utredning.

Det framkom under rättegångsförhandlingarna nu på förmiddagen.

Unikt fall
Fallet som nu ser ut att få sin lösning är unikt. Det handlar om två våldtäkter som ska ha skett i Falköpings kommun, långt bak i tiden, den äldsta för 15 år sedan. Men det är först nu som brottsoffret anmält händelserna.

Enligt åtalet ska den misstänkte 45-åringen vid två tillfällen ha brottat ner och hållit fast den då minderåriga flickan och tvingat sig till samlag. Brotten är att betrakta som grova med tanke på flickans låga ålder.

Stängda dörrar
Var någonstans och under vilka omständigheter våldtäkterna skett och hur offret och gärningsmannen känner varandra är sekretessbelagt, för att skydda offrets identitet. Rättegången har också hållits helt bakom stängda dörrar.

Den misstänkte 45-åringen förnekar helt och hållet att han ska haft sex med flickan. I det avseendet står ord mot ord.

Nu väntar en rättspsykiatrisk undersökning av mannen och först efter det kan det bli aktuellt med en dom. Men döms han till fängelse, riskerar han 10 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista