1 av 5
Gunilla Bernspång i västra blockhuset. Foto: Jens Prytz P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 5
Gunilla Bernspång visar delar av västra blockhuset i Karlsborg. Foto: Jens Prytz P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 5
Garnisonssjukhuset på Vanäs udde i Karlsborg, övergivet sedan 1960-talet. Foto: Jens Prytz P4 Skaraborg Sveriges Radio
4 av 5
Det gamla obduktionshuset. Bakom höger dörr obduktionssalen, bakom vänster dörr ugnen där kläder brändes. Foto: Jens Prytz P4 Skaraborg Sveriges Radio
5 av 5
Gunilla Bernspång vid handfaten i obduktionssalen. Foto: Jens Prytz P4 Skaraborg Sveriges Radio
KARLSBORG

Fästningens hemligaste rum öppnas

"Platser som inte ens visas på guideturer"
1:25 min

På lördag öppnas hemliga utrymmen upp på Karlsborgs fästning, som aldrig tidigare visats för allmänheten. Det är delar av vallgravens underjordiska gångar och det nedlagda Garnisonssjukhuset.

Statens Fastighetsverk öppnar upp hemliga rum på flera spännande platser runt om i landet på lördag, för att allmänheten ska få möjlighet att kika in och se byggnader och platser som i vanliga fall är tillbommade och otillgängliga.

Stängda vindlande gångar
Gunilla Bernspång på Statens fastighetsverk, visar runt P4 Skaraborgs reporter i Karlsborgs fästnings stängda delar.

– Välkommen in i gången från vallgraven till västra blockhuset!

Det är ruggigt kyligt i de vidsträcka gångarna trots den stekande försommarvärmen utomhus. Gångarna är exempel på utrymmen som varit stängda för allmänheten fram tills lördag då de öppnas för en enda dag.

– Vi på Statens Fastighetsverk vill ju visa utrymmen som normalt är stängda och som inte heller visas på guideturer. Vallgraven är jag inte säker på någonsin har varit öppen för allmänheten. Garnisonssjukhuset stängdes och avvecklades 1961 och har sedan dess varit stängt.

Flera hemliga rum i landet
Totalt håller 15 hemliga platser öppet runt om i landet. Bland annat Oscar den II fort i Göteborg och fängelsehålorna på Bohus fästning i Kungälv.

På Karlsborgs fästning räknar Gunilla Bernspång med tusentals besökare.

– Vi tror att det kan komma ungefär 3 000 personer hit. Man vill se de här byggnaderna, det är en del av vår historia. Vi bevarar det till kommande generationer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".