Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Västra Götaland

Sjukhuspersonal är renare än förr

Hygienen har blivit bättre vid Västra Götalandsregionens sjukhus. Det visar resultatet från vårens mätningar av vårdrelaterade infektioner som görs av Sveriges kommuner och Landsting, SKL.

Vid Västra Götalandsregnens sjukhus följser fler hygienrutiner och klädregler än tidigare och samtidigt har andelen patienter med vårdrelaterade infektioner minskat något från 9,1 procent till 8,8 procent vilket är en marginell förbättring jämfört med hösten 2011.

Långsiktigt
– Även om resultaten förbättrats är vårdrelaterade infektioner är fortsatt ett stort problem för våra sjukhus och det krävs ett omfattande och långsiktigt arbete för att minska dessa säger regionchefläkare Claes-Håkan Björklund och forsätter;

–  Förutom följsamhet till basala rutiner och klädregler handlar det bland annat om att etablera behandlingsmetoder med låg infektionsrisk, att anpassa lokaler för att minska risken för smittspridning och att undvika överbeläggningar.

Säkrare vård
Förekomsten av vårdrelaterade infektioner mäts för nionde gången och följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler för fjärde gången. Mätningarna genomförs två gånger om året. Mätningarna är en del i SKLs långsiktiga arbete att tillsammans med landsting och kommuner göra vården säkrare för patienterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista